Având în vedere că există multe dovezi în ceea ce privește efectele benefice ale consumului de broccoli și că modul în care este gătit are efecte asupra cantității de substanțe benefice din acesta ne-am gândit că este util să vă prezentăm metoda de preparare care păstrează / generează cea mai mare cantitate de compuși benefici.

Mare parte din efectele benefice ale consumului de broccoli sunt atribuite unui compus antioxidant numit sulforafan (sulforaphane).

Acest compus este utilizat în diferite suplimente alimentare, însă un studiu din 2011 a arătat că efectele benefice sunt mai mari dacă se consumă broccoli.

broccoliAstfel, o echipă de cercetători a încercat să descopere cea mai bună metodă de gătire a acestei plante.

În urma cercetărilor efectuate au găsit o metodă de gătire care este net superioară celorlalte, însă trebuie să aveți ceva timp disponibil pentru ea.

Sulforafanul nu se găsește în broccoli, acesta fiind produs în momentul în care planta este tocată. Acest compus este produs în urma acțiunii enzimelor eliberate în urma tocării (o situație similară este întâlnită și în cazul usturoiului).

În cazul utilizării metodelor convenționale de gătire (la abur, wok etc.) se distrug enzimele și în general se utilizează inflorescențe întregi.

Astfel, cercetătorii au achiziționat broccoli din piața locală, l-au mărunțit foarte bine pentru a crește activitatea enzimatică și l-au împărțit în trei probe – una a fost lăsată crudă, una a fost gătită la wok imediat după tocare timp de patru minute, iar ultima a fost tocată, lăsată 90 de minute și apoi gătită la wok timp de patru minute.

Cum consumul de broccoli crud nu cred că vă interesează*, este de menționat că cercetătorii au descoperit că proba gătită imediat după tocare a conținut de 2.8 ori mai puțin sulforafan decât cea gătită după 90 de minute de la tocare. Deși nu au testat și o perioadă mai mică de așteptare, cercetătorii presupun că și o perioadă de 30 de minute poate fi folositoare.

Astfel, dacă nu vă deranjează să așteptați, cea mai bună metodă de gătire este cea de mai sus – tocați mărunt broccoli, lasați peste 30 de minute și apoi preparați termic.

*Se pare că m-am înșelat și există persoane care consumă broccoli crud și astfel articolul necesită o clarificare cu privire la rezultatele studiului – varianta crudă este cea mai sănătoasă, după aceasta urmând varianta gătită descrisă mai sus.

Print Friendly, PDF & Email