FDA investighează legătura dintre produsele homeopate pentru diminuarea durerilor produse de prima dentiție (geluri și tablete) și efectele adverse întâlnite în cazul a peste 400 de copii, dintre care cel puțin 10 bebeluși au decedat.

Efectele adverse semnalate includ convulsii, respirație greoaie, letargie, iritații ale pielii, stare de agitație, constipare, dificultăți la urinare, greață, vărsături etc.

În 2016 FDA a alertat consumatorii în ceea ce privește pericolele asociate utilizării produselor homeopate pentru calmarea durerilor dentare și a recomandat părinților să nu mai achiziționeze astfel de produse și să le arunce pe cele pe care le dețin.

belladonaDespre potențialele pericole ale produselor menționate anterior (doar pentru tablete) FDA a emis un comunicat de presă și în 2010 când a fost vorba de produse ce conțineau belladona (mătrăgună), o plantă foarte otrăvitoare ce poate produce efecte grave în cantitate mai mare. Aceasta are proprietăți analgezice, însă efectele sale sunt imprevizibile, aceasta fiind utilizată în trecut ca otravă.

Deși producătorul investigat (Hyland’s) susținea că produsele sunt sigure, în urma investigației din 2010 s-a descoperit ca acestea conțineau o cantitate variabilă de belladona și că procesul de producție nu era la standarde.

Ca urmare a investigației producătorul a retras voluntar produsele de pe piață.

De la emiterea avertismentului din 2010 FDA a primit peste 400 de sesizări în care efectele negative menționate mai sus ar fi putut fi cauzate de produsele pentru diminuarea durerilor produse de prima dentiție, inclusiv 10 decese.

Aceste sesizări nu reprezintă dovada clară că produsele respective sunt responsabile de producerea efectelor adverse menționate anterior, investigația FDA fiind în derulare. Dovezile disponibile nu au permis FDA să ceară oficial retragerea acestor produse de pe piață.

Totuși, FDA a emis un comunicat de presă pe 30 septembrie 2016 prin care cerea părinților să nu mai utilizeze astfel de produse.

În plus, mai multe lanțuri de farmacii și producători au retras de la comercializare, respectiv producție, gelurile și tabletele suspectate de FDA.

Hyland’s, a anunțat în octombrie ca va opri fabricarea de produse homeopate pentru calmarea durerilor dentare.

Nu există un termen de finalizare a anchetei, însă până la finalizarea acesteia FDA recomandă ocolirea acestor produse.

Am observat că produse de acest tip sunt comercializate și în România și având în vedere că nu putem controla ceea ce ajunge pe raft, conform recomandării FDA, ar fi bine să stați departe de ele până la finalizarea anchetei.

Trebuie să țineți cont că nu este vorba doar de un anumit produs ci de toate produsele de acest tip. Este posibil ca doar câteva produse să fie reponsabile de efectele adverse menționate mai sus, sau niciunul.

De asemenea, este posibil ca toate produsele comercializate în România să fie sigure, însă având în vedere gradul mare de incertitudine nu cred că merită să riscați.

În plus, durerile produse de prima dentiție pot fi gestionate și fără utilizarea de tratamente homeopate sau convenționale.

Este recomandat ca părinții să apeleze la un medic specialist care să îi ghideze în vederea ameliorării durerilor, fără prescrierea de produse homeopate sau convenționale (depinde de fiecare caz în parte dacă este necesar sau nu tratament medicamentos), sau în vederea găsirii unor alternative mai sigure.

În cazul în care, după utilizarea de astfel de produse copilul dumneavoastră manifestă efectele adverse menționate mai sus este necesar să contactați imediat un medic specialist.

Surse
fda.gov
fda.gov

Print Friendly, PDF & Email