Nu este ceva neapărat nou și surprinzător, însă până de curând erau doar presupuneri. WHO (Organizația Monidală a Sănătății) a validat aceste afirmații și a declarat că băuturile energizante au potențialul de a deveni o problemă importantă pentru sănătatea oamenilor.

Industria producătoare de băuturi energizante a crescut foarte rapid, înregistrând o creștere de 60% în perioada 2008-2012. Trebuie avut în vedere ca această categorie de băuturi nu include băuturile de tip cola și băuturile pentru sportivi – Sports drinks.

bauturi energizanteProblema principală este reprezentată de cantitatea mare de cofeină (uneori de două ori mai mult decât într-o cafea normală) consumată într-un timp foarte scurt.

Alt aspect important este faptul că băuturile energizante sunt consumate în general de tineri.

Datele EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) arată că peste 18% din copiii sub 10 ani, 68% dintre adolescenți (10-18 ani) și 30% dintre adulți consumă băuturi energizante. Datele au fost obținute în urma unui studiu efectuat în 16 tări din Uniunea Europeană.

Printre adolescenți consumul a variat de la 48% în Grecia la 82% în Cehia, iar în cazul copiilor sub 10 ani de la 6% în Ungaria la 40% în Cehia.

În cazul adolescenților, România a fost puțin peste medie cu aproximativ 70%, iar în cazul copiilor sub 10 ani procentul a fost de 12%. În cazul adulților, în funcție de grupul analizat procentul a fost de 8-12%.

Dacă în cele trei situații am fost aproape de medie sau sub medie (nu înseamnă că este o mare realizare), în ceea ce privește consumul total de băuturi energizante în cazul adulților am fost pe primul loc, cu 2.9 litri pe lună. Pentru adolescenți și copii nu am găsit cifrele detaliate pentru fiecare țară.

Consumul mediu (toate cele 16 țări) a fost de 2 l / lună în cazul adolescenților și adulților și 0.49 l / lună în cazul copiilor sub 10 ani.

Riscurile consumului de băuturi energizante
Riscurile asociate cu băuturile energizante sunt legate în principal de conținutul mare de cofeină.

O supradoză de cofeină poate produce palpitații, hipertensiune, stimularea sistemului nervos central, greață, vărsături, acidoză metabolică, convulsii, hipocalcemie, diabet de tip 2, carență de fier și în cazuri rare deces.

Cazurile de deces sunt rare, dar nu ceva imposibil. În 2014, o adolescentă de 16 ani a decedat după ce a consumat băuturi energizante pe plajă. În SUA, din 2004 până în prezent au murit 34 de persoane din cauza acestor băuturi.

În cazul femeilor însărcinate, consumul ridicat de cofeină crește riscul de pierdere a sarcinii și numărul de copii morți la naștere și limitează dezvoltarea fătului.

Consumul de băuturi energizante produce în cazul adolescenților și alte efecte negative precum asumarea de riscuri inutile, fumatul, utilizarea altor substanțe dăunătoare, depresie etc.

Acestea sunt un factor de risc pentru dependența de alcool chiar dacă nu sunt consumate împreună cu acesta.

Deși cofeina este considerată ingredientul principal, băuturile energizante mai conțin și alte substanțe precum guarana, taurină, vitamine etc. Cum efectele acute și pe termen lung ale consumului acestui amestec de substanțe nu se cunosc, este posibil să existe efecte secundare necunoscute.

Să nu uităm că acestea conțin de multe ori și aditivi alimentari ce vin cu propriile efecte adverse.

Riscurile consumului de băuturi energizante și alcool
Deși aceste băuturi sunt relativ recent introduse pe piață, au devenit foarte populare în special în cadrul petrecerilor, unde sunt utilizate foarte des de persoanele care le amestecă cu alcool. Procentul tinerilor (18-29 ani) care utilizează această practică este de 71%.

Sunt atât de iubite la petreceri pentru că băuturile cu cofeină reduc nivelul de somnolență, dar nu afectează negativ absorbția alcoolului, ceea ce permite consumul unei cantități mai mari de alcool. Acest efect conduce de cele mai multe ori la comă alcoolică.

Sudiile au descoperit că amestecul descris mai sus reduce semnificativ perceperea subiectivă a efectelor alcoolului (maschează efectele alcoolului), inclusiv coordonarea mișcărilor. În plus, s-a descoperit că acest amestec crește cantitatea de alcool consumat față de cazul în care alcoolul este consumat simplu.

Există state în care sunt în vigoare reglementări în ceea ce privește conținutul de cofeină, etichetarea, vânzarea anumitor produse, însă există multe lacune. Au existat și cazuri în care anumite produse au fost retrase de pe piață pentru că au fost promovate într-un mod ce stimula consumul de alcool în cazul adolescenților. Un astfel de produs este Four Loko.

Băuturile energizante reprezintă un pericol pentru toate categoriile de persoane, însă sunt un pericol mult mai mare pentru copii și adolescenți.

Astfel, este necesar să explicați copiilor dumneavoastră care sunt efectele acestor băuturi, în speranța că măcar nu vor consuma în exces.

De asemenea, este necesar să reprezentați un model pentru ei și să nu consumați astfel de băuturi.

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre cafea și cofeină puteți citi și articolul dedicat acestui subiect.

Surse
wiley.com
frontiersin.org

Print Friendly, PDF & Email