Supa de roşii este o mâncare foarte sănătoasă şi gustoasă. Aceasta este o sursă importantă de licopen, un antioxidant important.

Supa de roşii este şi o sursă importantă de vitamina A, vitamine din complexul B, de glucide bune şi de grăsimi nesaturate.

Condimentele conţinute dau un plus de valoare supei de roşii prin intermediul antioxidanţilor, vitaminelor şi mineralelor pe care le conţin.

Timp de execuţie 50 – 60 minute
Complexitate medie
Valori nutritive/porţie
Calorii
180
Glucide
16 g
Proteine
4 g
Lipide
11 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Ingrediente pentru patru porţii
– 35 ml de ulei de măsline;
– 30 grame pastă de tomate (aproape jumătate dintr-o conservă mică de 70 de grame);
– o ceapă mare (180 grame);
– un morcov mediu (100 grame);
– 600 grame roşii proaspete decojite (sunt bune şi cele de la conservă dacă se foloseşte şi sucul);
– 650 – 700 ml supă de pui (strecurată) sau apă;
– o linguriţă zahăr brun sau un cub (4 grame);
– 20 grame de caşcaval neafumat;
– pătrunjel verde (un sfert de legătură);
– o jumătate de linguriţă de sare;
– o jumătate de linguriţă de piper.

Mod de preparare
Pentru a putea face corect supa de roşii cu crutoane trebuie să aveţi toate ingredientele pregătite înainte de a începe şi astfel trebuie sa decojiţi roşiile şi să le taiaţi în bucăţi mici, la fel şi cu ceapa şi morcovul (trebuie tocate mărunt pentru a se înmuia).

Tocaţi mărunt pătrunjelul şi scoateţi sarea, piperul şi zahărul pentru a le avea aproape.
supa de rosii cu crutoaneÎncălziţi uleiul de măsline la foc mediu (nu încins) într-o tigaie adâncă, puneţi pasta de tomate şi amestecaţi un minut.

Adăugaţi ceapa, morcovul, sarea şi piperul şi lăsaţi la foc până când se înmoaie ceapa (5-8 minute – trebuie amestecat continuu). Opţional se pot adăuga şi 2-3 caţei pisaţi de usturoi.

Acum puneţi roşiile şi pătrunjelul şi fierbeţi până ce acestea se topesc (aproximativ 15 minute – se amestecă pentru a nu se lipi).

Adăugaţi supa şi zahărul şi lăsaţi să fiarbă 5-10 minute.

Dacă vi se pare ca nu are consistenţa dorită puteţi să mai adăugaţi puţină supă de pui.

Supa de roşii trebuie să iasă mult mai densă decât supa de pui, aşa că nu vă speriaţi dacă nu seamănă cu aceasta. Dacă este gustoasă înseamnă că aţi nimerit şi consistenţa.

Valorile nutritive din tabelul de mai sus nu includ şi crutoanele. Valorile acestora sunt prezentate într-un articol separat ce poate fi accesat urmând link-ul de mai jos.

Costuri pentru patru porţii
În funcţie de sezon şi de ingredientele alese, costurile pentru patru porţii de supa de roşii ajung la 7-10 RON (preţuri 2013).

Mod de servire
Se serveşte fierbinte, pusă peste crutoane din pâine integrală şi cu puţin caşcaval ras deasupra (5 grame).

Print Friendly, PDF & Email