Tocinei – clătite din cartofi
Anul acesta a fost prima dată când am mâncat tocinei (în concediu). Mi-au plăcut foarte mult și astfel am încercat să fac și eu acasă. Exceptând faptul că s-au facut puțin mai mult decât îmi doream au ieșit chiar bine.
Se fac foarte ușor și rapid și nici nu aveți nevoie de multe ingrediente sau de ustensile speciale.
Valorile nutritive de mai jos conțin și smântâna și dulceața de vișine.
Timp de execuţie 30-40 minute – Complexitate redusă
|
|
Valori nutritive/porție
|
|
Calorii
|
447
|
Glucide
|
47 g
|
Proteine
|
13 g
|
Lipide
|
23 g
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
Ingrediente pentru 5 porții de tocinei (clătite din cartofi)
Pentru tocinei
– un kilogram cartofi (800 grame net);
– 100 grame telemea oaie;
– 60 grame cașcaval afumat;
– un ou;
– două linguri făină integrală;
– 1/2 linguriță sare;
– piper.
Pentru topping
– 200 grame smântână 12%;
– 100 grame dulceață de vișine.
Mod de preparare tocinei (clătite din cartofi)
Se curăță cartofii, se rad pe răzătoarea mică și se storc.
Se pune oul și se rad lactatele.
Se adaugă sarea, piperul și făina integrală. Se amestecă bine.
Se încinge uleiul și se formează tocineii – aproximativ cât dimensiunea palmei.
Se adaugă în uleiul încins și se prăjesc câteva minute pe fiecare parte.
Atenție să nu îi ardeți. Eu aproape am reușit (se poate vedea și în poză) :)).
Se scot pe prosop de bucătărie pentru a îndepărta uleiul în exces.
Puneți peste ei smântâna și dulceața de vișine și gata.
Cu cașcaval ies gustoși, însă au o textură mai gumată, elastică. Dacă nu vă plac așa puteți utiliza doar telemea. Totuși, cred că merge să îi încercați și așa.
Costuri
Costurile pentru 5 porții de tocinei (clătite din cartofi) sunt de aproximativ 8-10 RON (prețuri 2017).