Acidul lipoic şi regenerarea antioxidanţilor
Acidul alfa lipoic este un compus natural ce este sintetizat în cantităţi mici de organismul uman. Acidul lipoic sintetizat de organism are rol de cofactor enzimatic şi ajută la catabolizarea substanţelor nutritive şi la eliberarea de energie. În afară de funcţiile ce rezultă din activitatea de cofactor enzimatic, acidul lipoic a stârnit interesul cercetătorilor în ceea ce priveşte posibilitatea folosirii acestuia în tratarea unor afecţiuni grave.
Acest acid are şi rol de antioxidant protejand organismul de efectele radicalilor liberi. Neutralizarea radicalilor liberi a fost observată în timpul testelor de laborator, iar în organismul uman nu se cunoaşte precis dacă acesta neutralizează direct radicalii liberi sau în combinaţie cu alţi antioxidanţi.
Cercetătorii susţin că prin suplimentarea cantităţii de acid lipoic se atinge o concentraţie în sânge de cel puţin zece ori mai mică decât în cazul celorlalţi antioxidanţi (vitamina C, glutation etc.) şi că acesta este eliminat rapid din celule şi astfel neutralizarea radicalilor liberi nu poate fi susţinută timp îndelungat.
O proprietate foarte importantă a acidului lipoic este regenerarea antioxidanţilor ce alcatuiesc reţeaua de antioxidanţi. Antioxidanţii, după ce neutralizează radicalii liberi se oxidează şi nu mai sunt funcţionali şi de aceea este nevoie de substanţe ca AL.
Acidul lipoic poate lega ionii metalici de cupru şi de fier, ioni ce pot produce radicali liberi şi implicit daune la nivelul ADN. Substanţele care leagă ionii metalici şi previn formarea de radicali liberi sunt momentan studiate pentru a dezvolta tratamente împotriva bolilor neurodegenerative sau împotriva altor boli cronice cauzate de acţiunea radicalilor liberi.
Datorită acestei proprietăţi, AL poate inhiba acumularea fierului şi cuprului în organism şi astfel previne intoxicarea cu aceste metale.
Acidul lipoic ajuta organismul să neutralizeze radicalii liberi şi prin creşterea nivelului de glutation, un antioxidant foarte puternic. AL poate fi folosit şi în tratarea unor afecţiuni ca diabet, demenţă, scleroză multiplă etc.
Carenţa de acid lipoic
Deficienţa de acid lipoic nu a fost observată, acest lucru sugerând că organismul poate produce cantitatea necesară funcţiei de cofactor enzimatic. Nu se cunoaşte însă dacă acesta produce suficient şi pentru celelalte funcţii ale acidului lipoic.
Excesul de acid lipoic
În general, suplimentarea cantitatii de AL nu produce reacţii adverse severe. Cele mai des întâlnite reacţii sunt iritaţii, coşuri, mâncărimi, diaree, ameţeli, greaţă şi urină urât mirositoare. Aceste efecte au fost observate la doze de peste 600 mg/zi.
Acidul lipoic poate să crească riscul de hipoglicemie în cazul pacienţilor diabetici ce folosesc insulină şi dacă se administrează suplimente ce conţin AL trebuie monitorizat atent nivelul de glucoză din sânge.
Surse de acid lipoic
În urma consumului de alimente ce conţin AL, concentraţia din plasma nu se schimbă foarte mult şi deci consumul de astfel de alimente nu influenţează foarte mult cantitatea de acid lipoic din organism. AL din suplimente (>50 mg) creşte considerabil cantitatea prezentă în plasmă, dar pentru o perioadă scurtă.
Studiile au arătat că organismul uman absoarbe aproximativ 30-40% din cantitatea de AL conţinută de suplimentele alimentare şi că acesta este mai bine absorbit dacă se consumă înainte de masă. Pentru că acidul lipoic din suplimente este liber şi nu este legat de proteine ca cel din alimente, cantitatea prezentă în suplimente poate fi de aproape 1000 de ori mai mare decât cea obţinută prin intermediul dietei.
Cele mai importante surse alimentare sunt: rinichi, ficat, inimă, spanac, brocoli, tomate, mazare şi varză de Bruxelles.
Acidul lipoic este produs şi de organismul uman, dar nu se cunoaşte dacă este suficient pentru alte activităţi decât cea de cofactor enzimatic.
Dupa cum observaţi, acidul lipoic este foarte important pentru organismul uman, dar încă nu se cunoaşte dacă un om sănătos are sau nu nevoie de suplimentare.
Este clar că suplimentarea este necesară atunci cand se doreşte tratarea afecţiunilor menţionate mai sus. Momentan cercetările sunt la început şi mai sunt multe lucruri ce trebuie clarificate, confirmate şi bănuiesc ca vom mai avea multe surprize în ceea ce priveşte acidul lipoic.