Daca suferiți de o alergie trebuie să cunoașteți că este posibil să aveți parte de o reacție alergică mult mai puternică decât cele pe care le aveți în mod normal. Această reacție alergică puternică se numește anafilaxie (şoc anafilactic) și simptomele apar la puțin timp după contactul cu alergenul.

Anafilaxia poate fi mortală dacă nu este tratată în cel mai scurt timp și de aceea trebuie să știți care sunt primele semne pentru a vă proteja și pentru a reacționa corespunzător atunci când altă persoană are această reacție.

cauze ale anafilaxiei

Simptome
Anafilaxia se manifestă printr-o gamă largă de simptome ce pot să apară în diferite combinații. Multe simptome nu sunt periculoase, dar există simptome ce împiedică respirația și circulația sanguină.

Principalele semne sunt: mâncărimi, roșeață, strănut, limbă și buze umflate, respirație greoaie, confuzie, tuse, dureri în piept, puls slab, leșin, vomă, diaree, crampe, amețeli și scăderea tensiunii arteriale.

Simptomele anafilaxiei (şoc anafilactic) pot să apară în câteva minute sau în câteva ore după contactul cu alergenul. Uneori simptomele dispar, dar revin dupa 8 ore și uneori chiar și după 72 de ore.

Aceste simptome nu trebuie ignorate pentru că pot duce la deces și la primele semne trebuie să contactați de urgență un spital sau serviciu de urgențe.

Alergiile alimentare sunt cauza principală, dar și medicamentele, înțepăturile de insecte și latexul pot produce reacții alergice care să ducă la anafilaxie.

Poate fi prezisă anafilaxia (şoc anafilactic)?
Aceasta nu poate fi prezisă pentru că nu putem să estimăm severitatea unui atac viitor în funcție de unul precedent. Severitatea reacției este dată de câțiva factori:
– cât de sensibil sunteți la alergeni;
– care a fost doza de alergeni primită;
– care a fost calea de acces a alergenilor.

Tratament
Dacă aveți o reacție anafilactică, specialiștii recomandă o injecție cu epinefrină, varianta sintetică a adrenalinei.

Epinefrina crește ritmul cardiac și tensiunea arterială și dilată căile respiratorii, dar este posibil să fie nevoie nevoie de mai multe doze pentru că efectul ei nu ține foarte mult. Injecția cu epinefrină se face în muschii coapsei și dacă nu este administrată rapid, decesul poate surveni în 30-60 de minute.

Dupa administrarea dozei trebuie să sunați la 112 și să cereți o ambulanță. Din acest moment medicii vă pot așeza cu picioarele în sus pentru a facilita circulația sângelui și vă pot administra diferite tratamente secundare care dilată căile respiratorii, elimină mâncărimile, cresc tensiunea arterială etc. Este posibil să fie nevoie și de perfuzii și oxigenare suplimentară.

Astmul și afecțiunile cardiovasculare pot crește riscul de deces al persoanei ce suferă de anafilaxie. Medicamentele pentru scăderea tensiunii arteriale pot înrăutăți simptomele și pot diminua efectele tratamentului. Antihistaminele trebuie folosite doar ca tratament secundar și nu trebuie să înlocuiască epinefrina.

Anafilaxia (şocul anafilactic) poate să reapară, uneori chiar după trei zile și de aceea în perioada imediat următoare trebuie să fiți atent și să nu vă lipsească injecția cu epinefrină.

După cum observați anafilaxia este o afecțiune foarte gravă și după primele simptome trebuie să contactați un medic specialist sau să sunați la 112. Dacă este tratată corespunzator, riscurile sunt mult mai mici.

Print Friendly, PDF & Email