Alergeni alimentariAcesta este primul articol din seria de articole ce va prezenta alergenii și alergiile. Această serie cuprinde urmatoarele articole:
Despre alergeni și alergii (acest articol)
Tipuri de alergii și etapele manifestării alergiilor
– Diagnosticarea alergiilor
Prevenirea alergiilor alimentare
Despre consumul de alune în timpul sarcinii
Alergie sau intoleranță alimentară?
Ce este anafilaxia?

Ce este o reacție alergică?
Oamenilor le place să mănânce și nu putem să trăim fără mâncare, dar studii recente au arătat că peste 5% din copii și peste 4% din adulți sunt alergici la cel puțin un aliment. Alte studii arată că alergiile produse de alune sunt într-o continuă creștere.

Alergia este o reacție anormală a organismului la o substanță dintr-un anumit aliment. Această reacție este dată de sistemul imunitar al organismului afectat.

Reacția alergică se manifestă atunci când sistemul imunitar consideră că o substanță inofensivă dintr-un aliment este o amenințare pentru organism.

Primul contact cu alimentul la care sunteti alergic/ă nu va declanșa o reacție alergică, însă urmatoarele contacte cu alimentul respectiv vor declanșa această reacție.

Reacția alergică poate avea loc în cateva minute de la ingerarea alimentului până la câteva ore, în funcție de timpul în care este digerat alimentul și de locul în care se află celulele sistemului imunitar ce provoacă reacția alergică.

În general, alergiile alimentare apar în prima parte a vieții, dar pot aparea pe tot parcursul acesteia. De exemplu alergiile produse de lapte tind să apară în prima parte a vietii pe cand cele produse de creveți tind să apară mai târziu.

În general, copiii pot scăpa până la maturitate de alergiile produse de lapte, ouă și soia, dar persoanele ce au reacții alergice în partea a doua a vieții, merg de cele mai multe ori cu ele până la final. De obicei, copiii nu pot să scape de alergiile produse de alune.

Alimentele care sunt mâncate foarte des cauzează cele mai multe alergii. De exemplu alergiile la orez sunt mai numeroase în Japonia decât în SUA, iar cele la cod sunt mult mai numeroase în Peninsula Scandinava decat în SUA.

Care sunt cele mai alergene alimente
Deși sunt peste 160 de alimente ce produc reacții alergice, s-au identificat 8 grupe de alimente care sunt responsabile pentru 90% din alergii.

Cele opt grupe de alimente sunt:
– produsele lactate;
– produsele ce conțin ouă;
– produse din pește;
– produse din crustacee;
– produse ce conțin alune;
– produse din grau;
– produse ce conțin soia.

După cum am spus mai sus acestea sunt doar 8 categorii de produse ce produc alergii, din cele 160, deci puteți avea alergie la un aliment care nu este prezent în lista de mai sus.

Care sunt simptomele alergiilor
– urticarie;
– erupții cutanate;
– furnicături sau senzație de mâncarime în gură;
– umflarea feței, limbii sau a buzelor;
– vărsături și / sau diaree;
– crampe abdominale;
– tuse sau respirație șuierătoare;
– amețeli și / sau confuzie;
– umflarea gâtului și a corzilor vocale;
– dificultăți de respirație;
– pierderea cunostinței.

Conform studiilor, persoanele care sufera de astm pot avea o reacție alergică mult mai puternică decât celelalte persoane.

Nu puteți cunoaște cât de severă va fi urmatoarea reacție alergică în baza reacțiilor precedente. În cazul în care aveți o alergie este necesar să vă prezentați la un cabinet de specialitate pentru a face analizele necesare.

Surse folosite pentru realizarea acestei serii de articole:
www.nih.gov
www.fda.gov
www.food.gov.uk

 
Print Friendly, PDF & Email