Dacă vă plac chiftele, însă doriţi să evitaţi prăjirea acestora şi utilizarea uleiului puteţi încerca această reţetă ce este făcută la temperaturi scăzute, fără ulei şi fără prăjire. Chiftelele la cuptor pot fi o soluţie bună pentru persoanele ce doresc să mănânce sănătos, dar care iubesc şi preparatele din carne.

Chiftelele la cuptor sunt o sursă bună de proteine, vitamine, minerale şi fibre, acestea având un conţinut mic de grăsimi şi calorii.

Valorile nutritive din tabelul de mai jos includ şi sosul asiatic dulce acrişor nu doar reţeta pentru chiftele. Chiftelele fără sos au aproximativ 116 calorii per porţie (două bucăţi).

Timp de execuţie 90 minute Complexitate medie
Valori nutritive/porţie
Calorii
130
Glucide
  9  g
Proteine
19 g
Lipide
  2 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Ingrediente pentru nouă porţii
– 240 grame carne tocată de vită ;
– 240 grame carne tocată de porc ;
– 240 grame pulpe superioare de pui/curcan tocate (fără piele);
– un ou ;
– 40 grame ovăz măcinate în blender / râşniţă;
– 50 ml lapte dulce;
– o ceapă (120 grame – tocată);
– ½ legătură pătrunjel;
– 30 ml ketchup heinz;
– 4 căţei de usturoi zdrobiţi;
– ½ linguriţă piper măcinat;
– o linguriţă – o linguriţă jumătate de sare;
– o linguriţă boia dulce;
sos asiatic dulce-acrişor.

Mod de preparare chiftele la cuptor
Se toacă toată carnea. Cel mai bine ar fi să o tocaţi în magazinul din care o achiziţionaţi (nu cumpăraţi carne tocată). Încercaţi să utilizaţi carne slabă, dar care sa aibă şi puţină grăsime (oricum mare parte se va scurge).

Se bagă la râşniţă sau blender 40 de grame de cereale integrale (amestec de cereale pentru pâine multigrain sau pentru musli) şi se porneşte pentru câteva secunde. Cerealele nu trebuie mărunţite foarte fin.

Se toacă legumele şi se pisează usturoiul. Ceapa trebuie sa fie tocată foarte fin.

Adăugaţi toate ingredientele într-un vas şi amestecaţi foarte bine (manual), acoperiţi şi lăsaţi la frigider 30 de minute.

Puneţi hârtie de copt în 17-18 forme pentru brioşe, formaţi chiftele egale (rotunde) şi aşezaţi în fiecare formă.

Puneţi pe partea de sus a chiftelelor sos asiatic dulce-acrişor (după gust) sau orice alt sos doriţi.

Lăsaţi la 160 °C 35-40 de minute, opriţi focul şi mai lăsaţi 5-10 minute în cuptor (pot fi scoase şi imediat după scurgerea celor 35-40 de minute).

Scoateţi, aruncaţi lichidul din forme şi consumaţi / lăsaţi la răcit pentru a le introduce la frigider.

chiftele la cuptor
Costuri
Costurile pentru nouă porţii de chiftele la cuptor sunt de aproximativ 16-19 RON (preţuri 2014).

Mod de servire
Se servesc calde.

Print Friendly, PDF & Email