Gulaşul de porc este o mâncare foarte gustoasă şi nu foarte greu de făcut. Deşi ingredientul principal este carnea de porc, această mâncare este un amestec complex şi sănătos de ingrediente cu un conţinut mare de nutrienţi. Cantitatea de grăsimi per porţie este destul de mare, însă trebuie să aveţi în vedere faptul că peste 50% provin din uleiul de măsline.

Ştiu că sunt cam multe ingrediente, însă aşa am obţinut gustul pe care îl doream.

Timp de execuţie 130-150 minute Complexitate medie
Valori nutritive/porţie
Calorii
 366
Glucide
     13.1 g
Proteine
     23.4 g
Lipide
     24.5 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Ingrediente pentru şase porţii de gulaş de porc
– 600 grame pulpă de porc sau ceafă;
– 100 grame carne afumată de porc;
– 700 ml suc de roşii (obţinut din aproximativ 0.9-1 kilogram de roşii foarte coapte) sau două cutii de roşii mărunţite şi decojite (vedeţi că există şi fără aditivi);
– o ceapă mare (150-200 grame);
– cinci căţei de usturoi;
– 100 grame ciuperci;
– un ardei roşu;
– 50-75 ml ulei de măsline;
– două linguri de boia dulce;
– 1/3 linguriţă piper negru;
– pătrunjel;
– o linguriţă făină integrală;
– două linguri cu zeamă de lămâie;
– sare.

Mod de preparare gulaş de porc
Tăiaţi carnea proaspătă în cuburi cu latura de 2-2.5 cm, puneţi peste ea boiaua, sarea (1/2 linguriţă) şi piperul şi amestecaţi bine (încercaţi să eliminaţi porţiunile mari de grăsime dacă există). Tăiaţi mărunt carnea afumată.

Faceţi sucul de roşii sau desfaceţi cutiile cu roşii, tocaţi ceapa şi usturoiul (usturoiul ar trebui tocat cu 45 de minute înainte de utilizare pentru a creşte conţinutul de alicină) şi porniţi cuptorul la 180° C.

Încălziţi uleiul, adăugaţi carnea (proaspătă + afumată) şi prăjiţi aproximativ 5-8 minute la foc mediu (amestecaţi pentru a nu se arde sau lipi).

Adăugaţi ceapa şi usturoiul şi căliţi pentru 5-6 minute până ceapa devine translucidă.

Puneţi peste amestecul din vas sucul de roşii sau roşiile din conserve, amestecaţi bine, transferaţi în alt vas (eu am folosit un vas yena pentru cuptor), acoperiţi şi introduceţi la cuptor pentru o oră. Dacă utilizaţi roşii din conservă şi vi se pare prea gros amestecul mai puteţi pune 100-200 ml apă.

Tocaţi ardeiul, spălaţi bine ciupercile (se pun întregi dacă sunt mici şi în două sau patru dacă sunt mai mari).

După ce a trecut o oră scoateţi vasul şi adăugaţi ardeiul, ciupercile şi linguriţa cu faină integrală şi amestecaţi bine.

Introduceţi la cuptor pentru încă 40 de minute. Scoateţi  gulaşul de porc şi dregeţi de sare, condimente etc.

Dacă doriţi ca gulaşul de porc sa fie puţin mai acrişor puteţi adăuga şi două linguri de zeamă de lămâie cu 10 minute înainte să închideţi focul (având în vedere cantitatea mare de grăsime vă recomandăm să faceţi acet lucru).

Dacă gulaşul de porc este prea subţire mai puteţi lăsa la cuptor fără capac 15-20 de minute sau până obţineţi consistenţa dorită. La final adăugaţi patrunjelul verde.

În funcţie de tipul de carne utilizat timpul petrecut la cuptor poate să fie mai mic sau mai mare, frăgezimea cărnii fiind cel mai bun indicator. Atunci când carnea este foarte moale este gata şi gulaşul.

gulas de porcMod de servire
Se serveşte cald spre fierbinte cu piure de cartofi, cartofi natur, mămăligă etc.

Costuri pentru şase porţii
În funcţie de sezon şi de ingredientele utilizate costurile pentru şase porţii de gulaş de porc sunt de aproximativ 20-30 RON (preţuri 2015).

Print Friendly, PDF & Email