Această reţetă vă poate ajuta să înlocuiţi produsele de tip fast food din comerţ cu o variantă mult mai sănătoasă.

Totuşi, din cauză că încă nu am încercat să fac şi chifle îmi menţin afirmaţia de produs sănătos doar pentru chiftele, chiflele fiind achiziţionate din comerţ.

Trebuie să aveţi în vedere că şi cu chifle din comerţ hamburgerii de vită obţinuţi au mult mai puţini aditivi decât cei de la fast food şi că puteţi controla ingredientele pe care le utilizaţi şi provenienţa acestora.

Dacă nu doriţi să îi consumaţi sub formă de hamburgeri puteţi utiliza doar chiftelele împreună cu o garnitură la alegere.

Atenţie! Această mâncare are un conţinut caloric ridicat.

Timp de execuţie 60 – 90 minute Complexitate medie
Valori nutritive/porţie
Calorii
421
Glucide
25.9 g
Proteine
32.6 g
Lipide
20.7 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Doar chiftelele au 214 calorii per porţie (13.4 grame lipide, 22.3 proteine şi un gram glucide).

Ingrediente pentru 7 porţii de hamburgeri din carne de vită
– 750 grame carne tocată de vită (conţinut de grăsime mai mic de 20%);
– un ou;
– o ceapă mică;
– pătrunjel;
– piper (eu am pus un sfert de linguriţă rasă, însă puteţi pune şi mai mult);
– sare (o linguriţă rasă);
– ulei de măsline (1-2 linguri);
– 7 chifle cu susan;
– 150-200 grame caşcaval;
– doua roşii;
– salată verde (opţional).

Mod de preparare hamburgeri din carne de vită
Se rade ceapa (pe răzătoarea mică), se toacă pătrunjelul (10-20 frunze) şi se amestecă bine într-un vas (cu mâna) primele şase ingrediente.

Se formează cu mâna şapte chiftele de aproximativ 1-1.5 centimetri grosime, se pun într-un vas, se ung cu puţin ulei de măsline pe partea superioară, se acoperă şi se introduc în frigider pentru 30-60 minute.

Chiftelele se pot face la grill, tigaie grill, tigaie de teflon sau tigaie ceramică. Acestea (vasele) trebuie să fie încinse bine. Se pun chiftelele cu partea pe care a fost pus ulei în jos şi se lasă focul la mediu, se unge cu putin ulei de măsline partea superioară şi se întorc. Se lasă 3-4 minute pe fiecare parte. Presaţi bine chiftelele pentru a obţine o preparare termică uniformă.

Cu două minute înainte de a lua chiftelele de pe foc puneţi peste ele o bucată de caşcaval şi dacă observaţi că nu începe să se topească puteţi utiliza un capac pentru a creşte temperatura (capacul se ţine deasupra vasului, fără să îl acopere).

Tăiaţi chifla pe jumătate şi prăjiţi uşor ambele jumătăţi pe partea interioară. Puneţi chifteaua cu caşcaval, două bucăţi de rosie, frunza de salată (opţional) şi sosuri (daca le consideraţi necesare). Eu nu am utilizat, dar cred că pot fi adăugate şi câteva rondele de castravete murat şi ceapă.

Atentie! Se curaţă bine vasul în care se fac hamburgerii după fiecare prăjire şi se şterge cu prosoape de bucătărie.

Dacă v-au plăcut puteți încerca și burgerii din carne de porc și pe cei din carne de pui.

hamburgeri din carne de vitaCosturi
Costurile pentru şapte porţii de hamburgeri din carne de vită sunt aproximativ 20-22 RON (preţuri 2015).

Mod de servire
Se servesc proaspeţi (calzi) împreună cu chiflă sau doar chiftelele împreună cu o garnitură la alegere.

Print Friendly, PDF & Email