Nitratul de potasiu este o substanță chimică soidă, cristalină, de culoare alb-gri, solubilă în apă, ce are formula KNO3.

Această substanță este utilizată în îngrășăminte chimice, combustibil pentru rachete, praf de pușcă, artificii, medicamente, cosmetice și ca aditiv alimentar (E252).

Este o substanță ignifugă, însă accelerează arderea combustibililor.

nitrat de potasiu E252Nitratul de potasiu poate fi obținut chimic prin mai multe metode:
– combinarea nitratului de amoniu cu hidroxid de potasiu;
– reacție între nitrat de sodiu și clorura de potasiu;
– neutralizarea acidului nitric cu hidroxid de potasiu.

În industria alimentară este cunoscut ca E 252 – nitrat de potasiu. Rolul principal al acestui aditiv este de conservant pentru produsele din carne, împiedicând dezvoltarea C. botulinum. Mai poate fi găsit și în anumite tipuri de brânză. În bucătăria africană este utilizat ca agent de îngroșare în supe și ciorbe tradiționale. Este utilizat și pentru reducerea timpului de fierbere în cazul leguminoaselor sau cărnii tari.

Mai este utilizat și în paste de dinți pentru tratarea dinților sensibili.

Efectele nitratului de potasiu – E252
Deși acest aditiv și alte săruri similare sunt precursori ai nitrozaminelor (substanțe posibil cancerigene), atât nitriții cât și nitrații de sodiu și potasiu se utilizează în produsele din carne încă din 1925 și se pare că nu există o intenție de eliminare a lor din alimente.

E 252 poate provoca hiperactivitate, inflamarea  rinichilor, anemie, dureri abdominale, vărsături, puls neregulat și a fost legat de creșterea riscului de apariție a cancerului.

În anumite condiții poate fi transformat de salivă și în stomac în nitrit de potasiu (E249), ce poate diminua capacitatea hemoglobinei de a transporta oxigen. Acest efect este foarte periculos în cazul copiilor.

Pentru mai multe informații despre nitrit puteți consulta acest articol.

Print Friendly, PDF & Email