Prăjituri cu morcovi şi făină de migdale (fără gluten)
Prăjiturile cu morcovi şi făină de migdale (fără gluten) sunt cele mai simple prăjituri pe care le-am făcut până în acest moment, iar gustul a fost peste aşteptări.
Sunt nişte prăjituri foarte gustoase, pline de nutrienti şi în plus nu conţin gluten. Acest lucru nu înseamnă ca sprijin o dietă fără gluten, însă există persoane care nu pot consuma alimente ce îl conţin şi această reţetă le poate fi de folos.
Totuşi, aceste prăjituri conţin o cantitate foarte mare de zaharuri (chiar daca nu adăugate) şi de grăsimi (chiar dacă sunt grăsimi sănătoase) şi trebuie consumate cu moderaţie.
Timp de execuţie 35-40 minute Complexitate redusă
|
|
Valori nutritive/porţie
|
|
Calorii
|
280
|
Glucide
|
22.2 g
|
Proteine
|
5.3 g
|
Lipide
|
18.9 g
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
Ingrediente pentru opt porţii (16 bucăţi) de prăjituri cu morcovi şi făină de migdale
– 120 de grame migdale nesărate;
– 45 grame miez de nucă;
– un ou;
– 60 grame morcov ras (o jumătate de morcov mediu);
– 30 grame nucă de cocos (vedeţi ingredientele pentru ca sunt anumite mărci care conţin conservanţi şi trebuie evitate);
– 75 grame stafide (la fel ca mai sus în ceea ce priveşte conservanţii);
– 80 grame miere;
– 50 ml ulei de măsline;
– un plic zahăr vanilat (nu vanilinat);
– o linguriţă praf de copt;
– ½ linguriţă scortişoară;
– 1/8 linguriţă nucşoară;
– ½ linguriţă sare.
Mod de preparare prăjituri cu morcovi şi făină de migdale (fără gluten)
Cred că aceste prăjituri se pot încadra printre cele mai simple existente din punct de vedere al modului de preparare.
Trebuie să faceţi urmatoarele:
Preîncălziţi cuptorul la 180 °C.
Râşniţi migdalele până se transformă în făină. Poate fi utilizat şi un blender dacă aveţi unul bun. Nu este o problemă dacă mai scapă mici bucăţi de migdale, însă încercaţi ca peste 95% din migdale să fie transformate într-o pulbere fină.
Rupeţi miezul de nuca în bucăţi mici şi radeţi morcovul pe răzătoarea mică.
Puneţi toate ingredientele în acelaşi vas şi omogenizaţi bine.
Într-o tavă acoperită cu hârtie de copt puneţi amestecul cu o lingură şi introduceţi la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
Lăsaţi să se răcească înainte de servire (eu am deschis cuptorul şi le-am lăsat să se răcească puţin în tavă după care le-am transferat în alt vas pentru a se răci peste noapte – fără capac).
Veţi obtine nişte prăjituri mai pufoase (mai moi) decât de obicei şi astfel nu trebuie să le lăsaţi la cuptor să se mai întărească pentru că se vor arde.
Atenţie la câtă nucşoară puneţi pentru ca are o aromă puternică şi puteţi strica prăjiturile!
Costuri
Costurile pentru opt porţii de prăjituri cu morcovi şi făină de migdale (fără gluten) sunt de aproximativ 7-9 RON (preţuri 2015).
Mod de servire
Se servesc reci, simple, cu lapte dulce, iaurt sau lapte bătut.