Primele standarde internaţionale pentru creşterea şi dezvoltarea copiilor
Primele standarde internaţionale pentru creşterea şi dezvoltarea copiilor au fost elaborate de un grup de cercetători din mai multe ţări condus de cercetători ai Universităţii Oxford.
Rezultatele finale ale studiului au fost publicate la începutul lunii septembrie 2014.
Studiul a fost efectuat de 300 de specialişti din 27 de instituţii, a durat şase ani şi a fost finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates.
Datorită acestui studiu va fi posibilă pentru prima dată evaluarea copiilor din toată lumea cu ajutorul unui singur set de standarde.
Acest nou set de standarde arată cum ar trebui să crească un copil atunci când mamele au o stare adecvata de sănătate, urmează o alimentaţie sănătoasă, au parte de servicii medicale de calitate şi de un statut socioeconomic adecvat.
Noile standarde pentru creşterea şi dezvoltarea copiilor arată care este tiparul optim de creştere al copiilor din toate colţurile lumii fără să ţină cont de etnie sau de ţara de origine.
Acum, peste 120 de milioane de copii născuţi anual pot fi evaluaţi utilizând un set comun de standarde care arată modul în care copiii ar trebui să crească atunci cand mamele au o stare adecvată de sănătate, urmează o alimentaţie sănătoasă, au parte de servicii medicale de calitate şi de un statut socioeconomic adecvat.
Acest lucru înseamnă ca va fi posibil să fie detectaţi copiii cu o greutate corporală necorespunzătoare indiferent de etnie şi de ţara în care se nasc.
Studiul oferă o şansă celor 6 milioane de copii care mor anual în primul an de viaţă din cauza alimentaţiei necorespunzătoare sau care dezvoltă afecţiuni grave.
Greutatea scăzută sau crescută la naştere pot determina diverse afecţiuni pe parcursul vieţii copiilor inclusiv deces. De asemenea, acestea pot afecta sănătatea copiilor ca adulţi putând conduce la diabet, presiune arterială crescută şi alte afecţiuni cardiovasculare.
În prezent sunt folosite la nivel global peste 100 de sisteme de evaluare a copiilor care se aplică doar copiilor născuţi în anumite regiuni şi din această cauză studiul prezentat în acest articol este foarte util.
Cercetătorii estimează că cifra utilizată mai sus (şase milioane copii subnutriţi) va ajunge la aproximativ 13 milioane (peste 10% din copiii născuţi anual) atunci când se vor aplica noile standarde.
La acest studiu au participat peste 60000 de femei însărcinate din SUA, UK, China, Italia, Kenya, India, Oman şi Brazilia.
Pentru a creşte precizia rezultatelor femeile au fost monitorizate de la 14 săptămâni de sarcină utilizând metode şi echipamente identice.
O metodologie similară a fost utilizată şi în cadrul studiului anterior efectuat de WHO. Rezultatele celor două studii vor fi combinate pentru a permite specialiştilor din întreaga lume accesul la informaţii corecte cu privire la creşterea şi dezvoltarea copiilor de la 14 săptămâni pana la 5 ani.
Persoanele care doresc sa aprofundeze acest subiect pot consulta adresele citate mai jos.
Surse
ox.ac.uk
medscinet.net