Prima proteză pentru picioare controlată cu ajutorul minții
Știința a evoluat foarte mult în ultimul secol și astfel a fost posibilă trecerea de la protezele de lemn la protezele robotizate, conectate la nervii ce controlau membrul lipsă.
O astfel de proteză a fost dezvoltată de un grup de cercetători din cadrul Institutului de Reabilitare din Chicago. Acest proiect a fost finanțat de armata SUA ce a furnizat suma de opt milioane de dolari, bani necesari desfășurării proiectului.
O tehnologie asemănătoare este folosită și pentru fabricarea protezelor pentru antebraț, dar aceasta este prima proteză pentru picioare ce poate fi controlată cu ajutorul creierului.
În cazul protezelor robotizate clasice, care nu pot fi controlate cu ajutorul minții, modul de mers trebuie schimbat de fiecare dată prin apăsarea unor butoane, generează mișcări exagerate, iar acestea trebuie repoziționate manual atunci când utilizatorii se așează.
Aceste lucruri ce pot provoca disconfort nu trebuie facute în cazul protezei dezvoltate de cercetătorii din Chicago.
Prima persoană care a testat și a reușit să controleze acest tip de proteză este un tânar de 32 de ani ce și-a pierdut, în 2009, un picior (de la genunchi în jos) în urma unui accident de circulație.
Pregătirile pentru testarea acestui tip de proteză au început chiar în 2009, pe masa de operație, în timpul amputării piciorului. Atunci, medicii chirurgi au aranjat nervii astfel încât să permită instalarea ulterioară a protezei bionice.
În perioada ianuarie 2010 – octombrie 2012 a fost efectuată o serie de teste fară proteză și astfel s-a putut stabili dacă pacientul are capacitatea de a controla proteza cu ajutorul minții.
După octombrie 2012 s-a trecut la testarea efectivă a protezei bionice ce este acționată de două motoare și care conține o multitudine de electrozi și senzori. Semnale electromiografice – EMG, primite prin intermediul electrozilor, sunt decodate cu ajutorul unui algoritm și combinate cu datele provenite de la senzori, în scopul efectuării mișcării dorite de utilizator.
Până în prezent rezultatele sunt foarte promițătoare, pacientul putând merge normal și urca sau coborî scări sau pante de 10°.
Acesta a declarat că nu este o foarte mare diferență între proteza robotizată și piciorul pierdut, el mergând la fel cum o facea și înainte de accident.
Rata de eroare a protezei este destul de mica, 1.8%, iar aceasta nu generează erori ce pot produce căderea pacientului. Cercetătorii au transmis că înainte să devină disponibilă pe piată, doresc să reducă și mai mult rata de eroare a protezei și să o facă mai silențioasă, mai mică și mai ușoară, astfel încât să poată fi folosită de cât mai multe persoane. Să sperăm că acel moment va veni cât mai curând.