Vaccinuri împotriva dependenței de droguri
Deși se fac eforturi mari pentru eradicarea consumului de droguri, acestea continuă să fie o mare problemă medicală și socială.
În 2009, se estima că la nivel mondial există între 150 și 270 milioane persoane între 15-64 ani care au consumat droguri cel puțin o data în anul anterior, iar 50% consumă frecvent.
Numărul consumatorilor înrăiți este de 15-40 milioane. După canabis, amfetaminele sunt cele mai des întâlnite, urmate de cocaină și opioide.
Medicamentele actuale au un efect mic în ceea ce priveste droguri ca nicotina, cocaina și heroina și de aceea vaccinurile anti-dependență sunt binevenite.
Vaccinurile anti-dependență pot produce anticorpi care blochează efectele drogurilor asupra creierului și pot reduce mortalitatea produsă de supradoze.
Aceste vaccinuri sunt în diferite stadii ale dezvoltarii lor și cele mai avansate au intrat în perioada de testare pe oameni. Conceptul nu este chiar nou; în anii ’70 au existat teste pe animale ce au avut rezultate promițătoare, dar acestea nu au evoluat din cauza apariției altor metode mai sigure și mai ușoare, ca folosirea metadonei.
Mai jos vă vom prezenta câteva date despre fiecare tip de vaccin.
Vaccin impotriva cocainei
Testele au început în 1996 și s-au terminat în 2005. Dupa 2005 a mai fost efectuată o a treia fază de testări și în urma acesteia s-a stabilit că vaccinul împotriva cocainei generează un raspuns imun puternic în 40% din cazuri și în 35% din cazuri sunt produși suficienți anticorpi astfel încât să fie blocate 1-2 doze de cocaină.
Există și foarte multe cazuri în care acest vaccin nu determină un răspuns imun, cauza fiind încă necunoscută.
Pentru a avea o concentrație optimă de anticorpi timp de doi ani, după dozele inițiale trebuie facute alte șase doze la un interval de trei luni. După ultima fază testele pe oameni ar fi urmatorul pas. Așteptam rezultatele!
Vaccin împotriva nicotinei
Fumatul este o problema mondială și estimarile arată că există aproximativ 1.3 miliarde fumători și peste 5 milioane de decese ce au legatură cu fumatul în fiecare an.
Se estimează ca începând cu 2020, 10 milioane persoane vor deceda anual din cauza fumatului.
O veste foarte bună este aceea că pentru a împiedica patrunderea nicotinei în creier, nivelul de anticorpi din sânge trebuie să fie de zece ori mai mic decât în cazul cocainei.
Datorită numărului mare de fumători interesul companiilor farmaceutice în a crea un vaccin este mare și astfel trei companii au inceput testele pe oameni.
Cytos Biotechnology/Novartis au efectuat teste pe 341 fumători, dar rezultatele nu au fost promițătoare și prima variantă a vaccinului inducea în 69% din cazuri simptome similare răcelii.
După refacerea vaccinului au fost efectuate teste pe 200 de fumători, dar rezultatele nu au fost satisfăcătoare, probabil din cauză că nu s-a reușit obținerea unei cantități suficiente de anticorpi.
Celtic Pharma a terminat testele pe oameni, dar rezultatele nu au fost încă publicate.
Nabi Biopharmaceuticals/GlaxoSmithKline a dezvoltat un vaccin care este cel mai înaintat d.p.d.v. al testelor și care a ajuns în faza a treia de testare. În primele teste, 30% din persoanele vaccinate aveau un nivel mare de anticorpi și numărul celor vaccinați care nu mai fumau la un an după teste a fost de trei ori mai mare decât în cazul grupului care a primit placebo.
Aceste teste au fost un succes, dar următoarele nu au mai avut aceleași rezultate. Cele două companii încă încearcă să perfecționeze vaccinul și tehnica de imunizare și au început o nouă etapă de testare.
Vaccin împotriva metamfetaminei și opioidelor
În cazul metamfetaminei vaccinul este în faza de testare pe animale și vor mai trece câțiva ani până se va începe testarea pe oameni.
Opioidele (morfina, heroina) sunt o mare problemă și în 2008 s-au consumat la nivel mondial peste 340 de tone.
Din cele 340 de tone 88 au fost consumate în Europa (fără Rusia și Turcia).
Tratamentele actuale includ metadona și naltrexona. Totusi, statisticile arată că doar 25% dintre dependenții de opioide renunță să consume droguri după tratamentul cu cele două substanțe de mai sus.
Vaccinul împotriva opioidelor a fost primul de acest gen și este cel despre care spuneam la începutul articolului că a avut loc în anii ’70.
După 40 de ani, vaccinurile împotriva opioidelor au stârnit interesul companiilor farmaceutice și astfel cercetările au reînceput. Rezultatele sunt promițătoare, dar va mai dura până va exista un vaccin funcțional. Vaccinurile sunt momentan în faza de testare pe animale.
Rezultatele testelor prezentate mai sus sunt promițătoare și poate într-un viitor nu foarte îndepărtat vom putea să scăpăm de țigări și de alte droguri doar prin intermediul unei injecții.