Roşii umplute cu brânză
Roşiile umplute cu brânză sunt o mâncare bogată în antioxidanţi, proteine, calciu, vitamine etc., însă conţin şi grăsimi saturate şi dacă aveţi afecţiuni ce pot fi agravate de acestea consumaţi roşiile umplute cu moderaţie. Cantitatea de grăsime a mai fost diminuată prin utilizarea brânzei dietetice cu 5% grăsime. De asemenea, aproximativ două grame de grăsime per porţie provin din uleiul de măsline.
Pentru persoanele sănătoase conţinutul de grăsimi din această mâncare nu reprezintă un pericol, însă nu trebuie să exageraţi şi de aceea vă recomandăm să nu consumaţi mai mult de două porţii pe zi de roşii umplute cu brânză.
Timp de execuţie 55-60 minute Complexitate medie
|
|
Valori nutritive/porţie
|
|
Calorii
|
157
|
Glucide
|
4.5 g
|
Proteine
|
12.8 g
|
Lipide
|
9.8 g
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
Ingrediente pentru şase porţii
– şase roşii medii;
– 200 grame brânză dietetică 5%;
– 100 grame telemea de vacă nu foarte sărată;
– 50 grame caşcaval;
– un ou;
– o lămâie mică;
– doi căţei de usturoi;
– ½ linguriţă mustar măcinat;
– o linguriţă boia dulce;
– 1/3 linguriţă piper măcinat;
– ½ linguriţă sare;
– o lingură ulei de măsline;
– ½ legătură mărar.
Mod de preparare roşii umplute cu brânză
Se amestecă brânza dietetică cu telemeaua şi caşcavalul ras, se adaugă oul, muştarul, boiaua, piperul, sarea, uleiul de măsline şi mărarul tocat mărunt (fără cozi). Se amestecă bine şi se introduce la frigider.
Se pisează usturoiul şi se stoarce lămâia. Se amestecă cele două ingrediente şi se lasă aşa 10 minute.
În acest timp puteţi pregăti roşiile. Tăiaţi partea superioară (nu se aruncă) şi cu o lingură scoateţi interiorul roşiilor astfel încât pereţii lor sa fie de maxim un centimetru. Miezul roşiilor poate fi folosit pentru suc sau pentru alte mâncăruri.
Daca roşiile nu stau în poziţie verticală puteţi tăia o fâşie subţire din partea inferioară.
Porniţi cuptorul şi lăsaţi să se încălzească la 160 °C.
Scoateţi amestecul de la frigider, strecuraţi zeama de lămâie cu usturoi şi adăugaţi peste amestec. Amestecaţi bine şi cu o lingură umpleţi roşiile. Amestecul trebuie să fie 2-3 milimetri sub nivelul roşiei.
Puneţi roşiile într-un vas de yena, acoperiţi cu capacele tăiate iniţial şi introduceţi în cuptor (fără capac). Lăsaţi 30 de minute, scoateţi şi lăsaţi la racit câteva minute.
Costuri
Costurile pentru şase porţii de rosii umplute cu brânză sunt de aproximativ 10-11 RON (preţuri 2014).
Mod de servire
Se pot servi calde sau reci ca aperitiv.