Sorbatul de potasiu este un conservant foarte des folosit în industria alimentară şi este produs prin sinteză chimică. Se comercializează sub formă de cristale albe şi este o substanţă solubilă în apă. Se mai numește și sorbitat de potasiu.

Acesta are rolul de a inhiba dezvoltarea drojdiilor şi mucegaiurilor din alimente şi produse cosmetice.

Efectele consumului de alimente ce conţin sorbat de potasiu
Sorbatul de potasiu a fost subiectul multor studii. Aceste studii au arătat că E202 nu are o toxicitate ridicată nici în cantităţi mari. Acest lucru se datorează faptului că sorbatul de potasiu după ce pătrunde în organism este descompus în apă şi bioxid de carbon în timpul Ciclului Krebs.
sorbat de potasiu e202DL 50 (doza la care 50% din animalele testate decedează) a sorbatului de potasiu este de aproximativ 5 g/kgc, similară cu cea a sării de bucătarie. Acest lucru nu înseamnă ca nu este o substanţă ce poate avea efecte negative asupra organismului.

E202 este un aditiv ce irită pielea, ochii şi mucoasele, iar cosmeticele în care este prezent trebuie evitate.

Consumul de sorbat de potasiu poate produce alergii, dureri de cap, diaree, greaţă şi poate agrava simptomele astmului. Doza considerată sigură este de 25 mg/kgc.

Alimente în care este prezent sorbatul de potasiu E202
După cum am menţionat la începutul articolului, sorbatul de potasiu este un aditiv foarte des utilizat şi se găseşte în alimente ca painea, branza topită, băuturi, maioneză, salate, prăjituri, măsline conservate, sosuri, peşte afumat şi vin.

De obicei acest conservant este folosit împreună cu alţi aditivi şi chiar dacă E202 pare sigur, alimentele în care se găseşte nu sunt.

Print Friendly, PDF & Email