Vetiver (Chrysopogon zizanioides / Vetiveria zizanioides) este o plantă ierboasă perenă originară din India, unde mai este cunoscută și sub numele de khus. Aceasta poate atinge aproximativ 1. 5 m.

Deși este originară din India, este cultivată intens în zonele tropicale. Cei mai mari producători se găsesc în Haiti, Java, India, China și Reunion.

În scop medicinal pot fi utilizate toate părțile plantei, însă de obicei sunt utilizate rădăcinile, din care se produce ulei esențial. Acestea pot ajunge la o adâncime  3.5 m, ceea ce face ca această plantă să fie utilizată destul de des pentru stabilizarea solurilor. Aceasta mai este utilizată și pentru depoluarea apelor și solurilor și reducerea eroziunii.

uleiul de vetiver și plantaCele mai utilizate varietăți de vetiver sunt sterile (nu produc semințe fertile) pentru a evita răspândirea plantei, aceasta fiind o plantă invazivă.

Uleiul esențial de vetiver este obținut prin distilarea cu abur a rădăcinilor și are un parfum foarte puternic.

Efectele uleiului de vetiver
Aproape toate efctele descrise mai jos sunt susținute de foarte puține dovezi științifice, fiind efectuate foarte puține studii. Există și câteva studii, însă acestea nu sunt suficiente pentru a stabili dacă efectele promovate de producători sunt reale.

Cele mai cunoscute utilizări ale acestui ulei sunt: tratarea afecțiunilor circulatorii și articulare,  declanșarea menstruației, provocarea avortului, reducerea nivelului de stres și a traumelor emoționale, combaterea insectelor, reducerea stărilor de nervozitate, anxietate și insomnie etc.

Printre puținele studii efectuate a fost cel condus de Dr. Terry Friedman. Acest studiu a arătat că vaporii de ulei esențial de vetiver pot îmbunătăți performanța copiilor diagnosticați cu ADD sau ADHD cu 100%. Efectele acestui ulei au fost mult mai puternice decât cele ale uleiului de lavandă (53%) sau ale lemnului de cedru (83%).

Acest ulei este foarte des utilizat și în parfumuri, odorizante de cameră, săpunuri, cosmetice și diferite uleiuri. De asemenea, este utilizat și ca aromă în băuturi și produse alimentare.

Efecte secundare, contraindicații și interacțiuni
Uleiul esențial de vetiver nu trebuie ingerat.

Nu trebuie utilizat de femei însărcinate pentru că poate produce avort. Nu este recomandat în cazul copiilor și femeilor care alăptează pentru că se cunosc foarte puține despre efectele secundare în cele două cazuri.

Având în vedere că uleiurile esențiale sunt foarte puternice și că de multe ori acestea pot produce iritații la nivelul pielii este recomandat să le diluați cu alte uleiuri (de exemplu ulei de cocos).

Înainte de utilizare testați produsele ce îl conțin (uleiuri, creme, unguente, geluri etc.) pe o suprafață mică de piele pentru a vedea dacă există reacții adverse. Așteptați 24 de ore după aplicare. Dacă produce reacții adverse evitați administrarea lui pe piele și încercați să îl utilizați sub formă de vapori.

Consultați un specialist pentru a alege cea mai bună metodă de aplicare.

Print Friendly, PDF & Email