Sulful şi sănătatea
Sulful este un mineral ce se găseşte în mod natural în multe produse de origine animală şi vegetală.
Acest mineral este folosit de organism pentru producerea cartilagiilor, tendoanelor şi ligamentelor. Sulful încetineşte impulsurile nervoase care transmit durerea şi astfel reduce această senzaţie.
Este prezent în câţiva aminoacizi importanţi ca cisteina şi metionina, în vitaminele tiamină şi biotină şi în hormonul insulină. Câteva sisteme enzimatice importante depind de prezenţa compuşilor pe bază de sulf.
Compuşii pe bază de sulf găsiţi în produsele de origine vegetală (în special în ceapă şi usturoi) acţionează ca anticoagulanţi naturali şi scad nivelul de colesterol din sânge. Aceştia întăresc sistemul imunitar, pot încetini dezvoltarea unor tumori şi sporesc capacitatea ficatului de a elimina toxinele.
Sulful prezent în apele termale şi în anumite nămoluri poate reduce durerile provocate de artrită şi anumite afecţiuni ale pielii. Există persoane care afirmă că acestea tratează şi alergiile şi problemele respiratorii, însă aceste efecte nu au fost încă dovedite prin intermediul cercetărilor. Contrar acestor afirmaţii, anumite studii au arătat că sulful din atmosferă poate provoca alergii şi afecţiuni respiratorii.
Carenţa de sulf
Sulful poate fi obţinut direct din diferite surse alimentare sau prin descompunerea proteinelor şi de aceea carenţa de sulf este foarte rar întâlnită.
Vegetarienii şi veganii sunt persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta această deficienţă, dieta lor fiind săracă în produse de origine animală.
Carenţa de sulf produce o sinteză greoaie a proteinelor, oboseală, diminuarea masei musculare etc.
De obicei carenţa de sulf se manifestă atunci când exista şi o carenţă de proteine şi astfel simptomele carenţei de sulf sunt greu de separat de cele ale carenţei de proteine.
Excesul de sulf
Deşi rar, excesul de sulf poate produce greţuri, ameţeli, stări de vomă, diaree, constipare şi dureri de cap. Dacă urmaţi o dietă bogată în proteine şi aveţi aceste simptome încercaţi să vă opriţi pentru o zi – două şi vedeţi dacă simptomele dispar. Dacă nu dispar consultaţi un medic.
Surse de sulf
Compuşii ce conţin sulf se găsesc în alimente cu un conţinut ridicat de proteine.
Cele mai importante surse sunt: toate tipurile de carne, ouă, lapte, fasole, mazare, linte, soia, usturoi, ceapă, sparanghel, spanac, germeni de grâu.
Persoanele sănătoase ce au o dietă echilibrată nu au nevoie de suplimente ce conţin sulf. Totuşi, persoanele ce urmeaza o dietă vegană pot suferi de carenţă de sulf şi trebuie să consulte un medic specialist sau un nutriţionist.
Suplimentele pe bază de sulf nu sunt recomandate copiilor, femeilor însărcinate sau care alăptează. Persoanele care sufera de afecţiuni ale ficatului, rinichilor, inimii sau de diabet trebuie să foloseasca suplimente pe baza de sulf doar la indicaţia medicului.