Dicloracetatul de sodiu şi acidul dicloracetic sunt compuşi chimici sintetizaţi ce nu au fost gasiţi în mod natural în plante şi animale.

Forma pură, acidul dicloracetic, este un acid puternic ce poate produce arsuri la nivelul pielii şi altor ţesuturi. Acest acid este utilizat în obţinerea altor substanţe chimice, inclusiv droguri. A fost utilizat şi în tratarea negilor şi a altor excrescenţe ale pielii.

Dicloracetatul de sodiu (DCA) este forma “tamponată” a acidului dicloracetic. Acesta nu este acid şi poate fi administrat pe cale orală fără să producă leziuni.

DCA utilizat în scopuri medicale nu este legal în multe ţari şi din această cauză este destul de greu de obţinut.

Totuşi, este disponibil dicloracetatul de sodiu utilizat în industrie, însă acesta este destul de periculos pentru că are o puritate mai mică decât cel utilizat în scopuri medicale şi astfel poate conţine impurităţi periculoase.

DCA sau dicloracetat de sodiuDCA este o substanţă ce a captat atenţia cercetătorilor care încearcă obţinerea unor medicamente eficiente împotriva cancerului, acesta fiind subiectul mai multor studii.

DCA nu a captat doar atenţia cercetătorilor ci şi pe a persoanelor care suferă de cancer. Există multe cazuri în care acestea au consumat DCA pentru a învinge cancerul, deşi acesta are efecte grave asupra sistemului nervos şi asupra ficatului şi în anumite cazuri poate proteja celulele canceroase.

Medicamentele convenţionale au şi ele efecte adverse, însă există studii care determină eficacitatea, dozele, schemele de tratament etc. ceea ce înseamnă că aveţi o şansă mai mare de supravieţuire decât în cazul substanţelor ce nu au fost evaluate ştiinţific prin intermediul studiilor clinice.

Ce este mai grav este faptul că anumite persoane consumă DCA în scopul prevenirii cancerului, ceea ce înseamnă că persoane sănătoase se expun inutil unor riscuri foarte mari, probabil mai mari decât în cazul amigdalinei şi sigur mai mari decât în cazul acidului pangamic (vitamina B15) şi al bicarbonatului de sodiu.

Astfel, în acest articol vom evalua capacitatea dicloracetatului de sodiu de a combate cancerul şi alte afecţiuni, din punct de vedere al studiilor disponibile.

Efectele DCA
Printre primele cercetări ce au implicat această substanţă s-au aflat cele efectuate în anii ’70 în care a fost observată capacitatea acesteia de a reduce glicemia în cazul persoanelor care suferă de diabet. Totuşi, interesul a scăzut destul de repede pentru că existau medicamente mult mai eficiente.

În anii ’80 oamenii de ştiinţă au descoperit că dicloracetatul de sodiu poate ajuta persoanele care suferă de acidoză lactică. Studiile clinice au început în anii ’90, însă nu a fost gasită o cale clară prin care toţi pacienţii să beneficieze de efectele DCA fără să fie observate efectele adverse ale acestuia şi astfel cercetările continuă.

Dicloracetatul de sodiu şi cancerul
În studiile recente s-a observat că mitocondriile anormale ajuta celulele canceroase să supravieţuiască şi astfel normalizarea activităţii mitocondriilor ar putea conduce la distrugerea tumorilor. DCA normalizează activitatea mitocondriilor prin inactivarea enzimei PDK, ceea ce conduce la distrugerea celulelor canceroase.

Astfel, cercetătorii din cadrul Universităţii din Alberta (Canada) au efectuat în 2007 un studiu prin care au descoperit că DCA reduce dezvoltarea celulelor canceroase în cazul cancerului pulmonar, de sân şi de creier (testele au fost realizate pe culturi de celule, în laborator) fără să afecteze celulele sănătoase.

De asemenea, aceştia au observat şi că tumorile şobolanilor care au primit dicloracetat de sodiu în apă s-au dezvoltat mai încet decât în cazul şobolanilor care nu au primit.

Din 2007 au fost desfăşurate mai multe studii pentru evaluarea capacităţii DCA de a trata cancerul, iar rezultatele pe animale au fost încurajatoare. Rezultatele studiilor au arătat că în general DCA este mai mult un adjuvant în tratamentul împotriva cancerului, facilitând distrugerea celulelor canceroase sau limitând răspândirea acestora dacă este utilizat împreună cu tratamentele convenţionale.

De asemenea, DCA a avut rezultate promiţătoare şi în cazul leucemiei limfocitare cronice de tip B (B-CLL) atunci când a fost utilizat împreună cu tratamente convenţionale.

Totuşi, testele au fost efectuate pe doar câteva tipuri de celule canceroase şi în anumite cazuri s-a observat că doar celulele canceroase mai putin invazive pot fi distruse mai uşor dacă este administrat dicloracetat de sodiu împreuna cu tratamentul convenţional sau înaintea acestuia.

Astfel, aceste studii nu pot fi utilizate ca bază pentru administrarea DCA (singur sau în combinaţie cu un tratament convenţional) pentru tratarea cancerului şi sunt necesare studii clinice pe oameni care să determine eficienţa acestuia.

Un alt aspect important este reprezentat de stabilirea dozelor optime pentru fiecare tip de cancer (momentan nu există) şi astfel în acest moment sunt în desfăşurare studii pe oameni care să identifice efectele dicloracetatului de sodiu asupra cancerului, să determine dozele optime şi dacă DCA poate creşte efectele tratamentelor convenţionale.

Efectele secundare ale DCA
Efectele secundare ale dicloracetatului de sodiu pot fi: oboseală, afecţiuni digestive, glicemie scăzută, afecţiuni hepatice, probleme respiratorii şi scaderea în greutate.

Consumul de DCA poate conduce la leziuni ale nervilor atunci când este consumat o perioadă mai lungă (câteva luni) ceea ce produce amorţirea mâinilor şi picioarelor, probleme de deplasare etc. Aceste leziuni apar şi în cazul persoanelor care consumă tiamină (vitamina B1) pentru a preveni leziunile de la nivelul sistemului nervos.

În testele efectuate pe animale s-a observat că acest compus produce cancer hepatic şi din această cauză este listat de diverse instituţii internaţionale ca substanţă cu potenţial cancerigen, însă este cunoscut faptul că substanţele de acest tip pot avea efecte diferite în cazul oamenilor şi animalelor.

Au existat situaţii în care dicloracetatul de sodiu a protejat celulele canceroase (în cazul cancerului de colon – experiment in vitro efectuat pe animale) sau a redus eficienţa tratamentelor convenţionale.

Nu este recomandat consumul de DCA în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează.

Persoanele care urmează un tratament împotriva cancerului ce are efecte secundare similare administrării de dicloracetat de sodiu se pot aştepta la agravarea acestora. Toate persoanele care consumă acest compus chimic trebuie să fie sub atenta supraveghere a unui medic specialist.

Deşi rezultatele sunt promiţătoare, cercetările sunt la început. Astfel, nu vă bazaţi doar pe acest compus chimic în lupta cu cancerul şi nici nu întârziaţi tratamentul convenţional din această cauză pentru că poate avea efecte grave. Dacă urmaţi un tratament convenţional discutaţi cu medicul specialist înainte de a utiliza DCA.

Surse
wiley.com
cancer.org
oxfordjournals.org
impactjournals.com

Print Friendly, PDF & Email