Este cunoscut faptul că medicamentele şi suplimentele nutritive nu conţin doar substanţa activă ci şi foarte multe alte substanţe care fac ca acestea să fie utilizabile şi uşor de produs în mod industrial.

Stearatul de magneziu (E470b) este o substanţă de acest tip şi are rolul de a împiedica lipirea ingredientelor de echipamentele liniei de producţie în timpul omogenizării şi presării, reducând astfel costurile de producţie. De asemenea, acest aditiv împiedică şi lipirea capsulelor între ele.

stearat de magneziuMedicamentele şi suplimentele pot fi fabricate şi fără a utiliza stearat de magneziu, însă acest lucru ar afecta preţul produsului şi implicit profitul producătorului. Astfel, în general E 470b nu este adaugat în beneficiul consumatorului ci al producătorului.

Efectele consumului de produse ce conţin E470b
Stearatul de magneziu este obţinut prin adăugarea unui ion de magneziu acidului stearic şi face parte din categoria sărurilor de magneziu ale acizilor graşi. Uneori este întâlnit şi sub indicativul E572.

Acesta împiedică dizolvarea medicamentelor / suplimentelor în care este adăugat cu până la 65%, ceea ce diminuează eficienţa acestora.

O altă problemă este reprezentată de contaminarea E470b cu diverse substanţe periculoase (pesticide, metale grele, BPA etc.).

Alte efecte ale acestui aditiv sunt: alergii, iritaţii la nivelul pielii, dureri de cap etc.

Dacă doriţi să utilizaţi suplimente nutritive alegeţi calitatea. Trebuie să citiţi cu atenţie eticheta şi să analizaţi bine producătorul. Nu cumparaţi primul supliment pe care îl întâlniţi.

Chiar dacă anumiţi producători consideră stearatul de magneziu ca 100% natural nu trebuie să vă lăsaţi păcăliti pentru că acesta este produs din surse cu un conţinut mare de pesticide, prin intermediul unui proces ce nu este prea natural.

Surse
Stearatul de magneziu se găseşte în foarte multe medicamente, suplimente alimentare şi cosmetice, însă nu a fost raportată utilizarea lui în alimente.

Print Friendly, PDF & Email