Dacă tot aveam foarte multă cătină în congelator şi uşurel se apropie sezonul în care pot cumpăra cătină proaspată am zis să încerc să fac ceva util cu ea. Siropul mi s-a parut a fi varianta cea mai bună, acesta putând fi consumat în cantitate mai mare decât fructele întregi.

Fructele de cătină conţin o cantitate mare de vitamine şi minerale, în special vitamina C, carotenoizi, vitamina E, seleniu, fier şi calciu.

Timp de execuţie 20 – 30 minute Complexitate redusă
Valori nutritive/porţie
Calorii
117
Glucide
    28.5 g
Proteine
    0.45 g
Lipide
    0.20 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Siropul de cătină este presat la rece, fără prelucrare termică, şi astfel se păstrează aproape toţi nutrienţii existenţi în fructele de cătină.

Ingrediente pentru 22 de porţii
– 500 grame cătină;
– 250 grame miere;
– 350 grame zahăr brun;
– o jumătate de linguriţă cu sare;
– 600 ml apă.

Mod de preparare
Cătina se introduce la congelator pentru o săptămână. În acest mod cătina devine mai dulce şi îşi pierde din gustul amărui. Dacă este deja la congelator puteţi să săriţi peste aceasta etapă.

Scoateţi cătina de la congelator şi puneţi peste ea 250 grame de zahăr brun şi sarea şi lăsaţi peste noapte la temperatura camerei. Sarea are rolul de a reduce şi mai mult gustul amărui al cătinei.

A doua zi puneţi cătina şi zahărul în blender împreună cu 400 ml apă şi omogenizaţi bine. După ce fructele s-au marunţit strecuraţi amestecul printr-o sită fină sau printr-un tifon. Dupa ce aţi strecurat trei sferturi din amestec puneţi în blender (peste amestecul rămas în vas) 200 ml apă  şi amestecaţi bine. Strecuraţi până se goleşte vasul.

Sucul  de cătină rezultat se pune în blender (se spală vasul înainte) şi se adaugă 250 grame miere şi 150 grame zăhar brun. Amestecaţi bine până se dizolvă zahărul şi mierea.

Este posibil ca vasul sa nu fie suficient de mare pentru tot amestecul şi astfel puteţi pune întâi mierea, amestecaţi până se dizolvă şi apoi puneţi în recipientul final suficient sirop încât să puteţi adauga şi zahărul în blender.

Siropul de cătină se păstrează în frigider maxim o săptămână.

Cantitatea totală obţinută este de aproximativ 1.4 l sirop de cătină.

sirop de catina presat la receCosturi pentru 22 de porţii de sirop de cătină
Costurile pentru 22 de porţii de sirop de cătină presat la rece sunt de 22 RON (preţuri 2014).

Mod de servire
Se serveşte rece – proporţia sirop de cătină – apă este de aproximativ 1:4, 1:5.

Valorile nutritive din tabel şi numărul de porţii sunt calculate pe baza unui raport sirop de  cătină – apă de 1:4.

Se agită bine recipientul înainte de utilizare.

Print Friendly, PDF & Email