Aseară mi-am luat în serios rolul de “bucătăraş” şi alături de ajutorul meu de bucătăraş am gătit două reţete delicioase.

Una dintre ele este cea pe care o prezint acum.

Cartofii evantai sunt o mâncare ce poate fi preparată foarte repede, această reţetă fiind utilă în momentele în care nu aveţi prea mult timp pentru gătit.

Cartofii evantai nu pot fi clasificaţi ca fiind o mâncare cu o valoare nutritivă înaltă, însă datorită timpului redus de preparare vă pot ajuta să consumaţi mai puţină mâncare de calitate proastă precum cea fast food. De asemenea, această mâncare vă furnizează şi o cantitate decentă de calciu şi proteine.

Încercaţi totuşi să nu consumaţi mai mult de două porţii pe săptămână pentru că are un conţinut ridicat de glucide de calitate slabă.

Timp de execuţie 55-60 minute Complexitate redusă
Valori nutritive/porţie
Calorii
 361
Glucide
  50 g
Proteine
  11 g
Lipide
  13 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Ingrediente pentru 4 porţii de cartofi evantai
– 1.2 -1.5 kg cartofi lunguieţi;
– 40 grame unt;
– 75 grame caşcaval;
– verdeţuri proaspete (eu nu am avut de data aceasta);
– sare.

Mod de preparare cartofi evantai
Se curăţă cartofii, se spală şi se usucă bine prin ştergere cu un prosop de hârtie. Se crestează cartofii pe lungime, în feliuţe, dar fără a taia feliile de tot.

Sfat: pentru a nu tăia complet feliile se poate aşeza o lingură de lemn la capătul cartofului. Dupa aceasta, feliile se taie până când lama cuţitului ajunge la mânerul lingurii de lemn. În acest fel cartofii vor fi doar crestaţi şi vor rămâne într-o singură bucată.

După crestarea cartofilor se preîncălzeşte cuptorul la 180 grade C (foc mediu pentru cei care nu au temperatura afişată la cuptor).

Se unge bine cu unt un vas termorezistent. Se aşează în vas cartofii şi se presară sarea şi untul deasupra lor.

Se introduce tava în cuptorul fierbinte (poziţia 2-3 a cuptorului) şi se lasă aproximativ 35 minute, până când cartofii devin aproape moi.

Între timp se dă caşcavalul pe răzătoare.

Se scot cartofii din cuptor, se presară caşcavalul peste ei şi se mai lasă la cuptor 15 minute, acoperiţi. În acest timp caşcavalul se topeşte peste cartofi şi formează o crustă aurie.

La final se adaugă verdeţurile tocate mărunt (daca aveţi) şi se serveşte fierbinte.

cartofi evantai

Costuri pentru patru porţii
Costurile pentru patru porţii de cartofi evantai sunt de aproximativ 6-7 RON (preţuri 2014).

Print Friendly, PDF & Email