Cartofi natur
Cartofii natur reprezintă o garnitură ce înlocuieşte cu succes cartofii prăjiţi. Aceştia au un conţinut caloric mai mic decât cartofii prăjiţi şi nu conţin substanţele dăunătoare produse în timpul prăjirii.
Pentru a vă ajuta să înţelegeţi diferenţa – cartofii prăjiti au aproximativ 320 calorii per 100 grame, iar cartofii natur din această reţetă au sub 100 calorii per 100 grame.
Reţeta prezentată mai jos este una simplă, de bază, fără prea multe ingrediente, la care mai puteţi adauga, după preferinţe, ce ingrediente doriţi.
Timp de execuţie 30-35 minute Complexitate redusă
|
|
Valori nutritive/porţie
|
|
Calorii
|
254
|
Glucide
|
45 g
|
Proteine
|
5 g
|
Lipide
|
6 g
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
Ingrediente pentru patru porţii de cartofi natur
– un kilogram cartofi (fără coajă);
– 50 grame unt 45% sau una – două linguri ulei de măsline;
– ½ legătură pătrunjel;
– ½ lămâie;
– sare, piper.
Mod de preparare cartofi natur
Se curăţă cartofii şi se taie cuburi mai mari.
Se fierb până se înmoaie (nu foarte tare pentru că apoi se zdrobesc).
Se scot într-o strecurătoare, se scurg bine, se pun în vasul final, se adaugă untul sau uleiul, sarea, piperul, pătrunjelul şi zeama de lămâie şi se amestecă bine, însă cu grijă pentru a nu zdrobi cartofii.
Eu am utilizat unt, însă ies aproape la fel de gustoşi şi cu ulei de măsline.
Valorile nutritive din tabelul de mai sus sunt calculate pentru varianta cu unt şi dacă utilizaţi unt de 45% acestea sunt similare variantei cu ulei. Utilizarea unui unt mai gras conduce la creşterea cantităţii de grăsime şi implicit a numărului de calorii. Totuşi, având în vedere că este vorba de 12-15 grame de unt per porţie nu cred că procentul de grăsime reprezintă o problemă.
Ca de obicei, poza nu este cea mai reuşită.
Costuri
Costurile pentru patru porţii de cartofi natur sunt de aproximativ 2-4 RON, în funcţie de sezon.
Mod de servire
Se servesc calzi, ca garnitură. Se mai poate adăuga zeamă de lămâie peste.