Sirop de afine presat la rece
Siropul de afine este o bautură foarte sănătoasă prin care puteţi înlocui băuturile din comerţ, pline de E-uri.
Afinele sunt recunoscute ca fiind printre cele mai sănătoase fructe. Beneficiile sunt produse de conţinutul ridicat de antioxidanţi, în special antociani, dar despre beneficiile acestui tip de antioxidanţi şi despre cele ale afinelor vom vorbi în articole separate.
Timp de execuţie 25 – 30 minute Complexitate redusă
|
|
Valori nutritive/porţie
|
|
Calorii
|
88
|
Glucide
|
22 g
|
Proteine
|
0,1 g
|
Lipide
|
0,05 g
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
Aceşti antioxidanţi nu se pierd nici în urma procesului de congelare, ceea ce vă permite să achiziţionaţi fructele în sezon şi să le congelaţi peste iarnă pentru a avea oricand la dispoziţie afine pentru reţetele dumneavoastră preferate.
Ingrediente pentru 26 de porţii
– 650 grame afine;
– 300 grame miere;
– 250 grame zahăr brun;
– 800 ml apă.
Mod de preparare
Puteţi face aceasta reţetă din afine proaspete sau din afine congelate, însă în cazul celor congelate trebuie să le lăsaţi la decongelat câteva ore.
În blender se pun cele 650 de grame de afine şi 800 ml de apă. Se omogenizează bine, se lasă în vas 10 minute după care se omogenizează din nou.
Amestecul din vas se strecoară printr-un tifon sau printr-o sită fină până se extrage tot sucul, apoi sucul rezultat se pune în blender, se adaugă mierea şi zahărul şi se omogenizează până acestea se dizolvă.
În funcţie de dimensiunea vasului, este posibil ca amestecul să nu încapă şi să fie nevoie să îndulciţi siropul în 2-3 etape.
Se pune siropul de afine în recipientul final şi se pastrează la frigider pentru maxim o săptămână.
Cantitatea de sirop de afine obţinuta este de 1.6-1.8 litri.
Costuri
Costurile pentru 26 de porţii de sirop de afine presat la rece sunt de 19-20 de RON (preţuri 2014).
Mod de servire
Raportul orientativ sirop de afine presat la rece – apă este 1:3, însă fiecare îl poate prepara după gust.