Varza calită cu carne de porc afumată este o mâncare traditională foarte gustoasă. Dacă nu aveţi carne de porc afumată se poate folosi şi muşchiuleţ de porc crud-uscat.

Consumată cu moderaţie este o mâncare sănătoasă şi nu trebuie exclusă din meniul dumneavoastră decât la recomandarea medicului.

Timp de execuţie 60 – 80 minute Complexitate medie
Valori nutritive/porţie
Calorii
343
Glucide
  22.5 g
Proteine
  19.5 g
Lipide
 15.5 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Persoanele ce nu pot consuma carne de porc din motive medicale sau vegetarienii, pot exclude carnea din aceasta reţetă, obţinand astfel o mancare 100% vegetariană.

Ingrediente pentru şase porţii
– două kilograme varză proaspătă;
– 250 grame carne afumată;
– patru roşii medii (200-250 grame);
– două cepe mari (200 grame);
– un ardei gras mediu (150 grame);
– 100 ml ulei de măsline;
– 2 caţei de usturoi;
– o legatură marar;
– o lămâie mică;
– piper;
– sare.

Mod de preparare
Tocaţi sau radeţi varza, tocaţi mărunt ceapa, usturoiul, ardeiul şi mărarul, tăiati carnea afumata după cum consideraţi.

Taiaţi în patru roşiile şi mărunţiţi-le bine în blender.

În vasul în care veţi găti varza călită puneţi uleiul de măsline şi căliţi ceapa, usturoiul şi ardeiul pentru câteva minute. După ce s-au călit puneţi  200 ml apă şi adăugaţi treptat varza.

Lăsaţi la foc mediu pentru aproximativ 25 de minute, amestecând periodic pentru a nu se arde. Dacă observaţi că nivelul lichidului scade foarte mult mai puteţi competa cu puţină apă.

După cele 25 de minute adăugaţi carnea de porc afumată, roşiile, mărarul, piperul şi puţină sare şi mai lăsaţi la fiert 10 minute.

Când varza a ajuns la textura dorită, stoarceţi o lămâie mică peste varza calită, amestecaţi, gustaţi, dregeţi de sare, piper etc. şi mai lăsaţi pe foc câteva minute.
varza calita cu afumaturaCosturi
Costurile pentru şase porţii de varză calită cu carne afumată sunt de aproximativ 18-20 RON (preţuri 2014).

Mod de servire
Se serveşte caldă, simplă, cu mămăligă sau cu pâine integrală coaptă.

Print Friendly, PDF & Email