Ciorba ardelenească de porc este o mâncare săţioasă şi gustoasă ce nu trebuie ratată. Chiar dacă se pregăteşte puţin mai greu, iar cantitatea rezultată este relativ mică nu veţi regreta. Nu cred că mai are sens să vă spun că este sănătoasă aşa că voi trece direct la ceea ce este mai important.

Timp de execuţie 85-90 minute Complexitate medie
Valori nutritive/porţie
Calorii
300
Glucide
    17.3 g
Proteine
    17.5 g
Lipide
    17.8 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Ingrediente pentru şase porţii
– 400 grame muşchi de porc (proaspăt);
– 30 grame păstârnac;
– 40 grame ţelină;
– o ceapă mare (150 grame);
– 150 grame morcov;
– 50 grame ardei;
– 200 grame smântână 12%;
– 50 grame orez integral;
– 75 ml ulei de măsline
– o linguriţă faină integrală;
– trei caţei de usturoi;
– o legatură de pătrunjel;
– o jumătate linguriţă piper;
– o lămâie mică;
– sare.

Mod de preparare ciorbă ardelenească de porc
Se taie cuburi mici muşchiul de porc şi se pune la fiert în 2.2 litri de apă, cu sare şi acoperit, pentru 40 de minute, la foc mediu (în primele 10-15 minute trebuie aruncată spuma formată).

Se pune la fiert orezul în 4-500 ml apă (eu am folosit o cană metalică).

Se rad pe răzătoarea mare păstârnacul, morcovul şi ţelina.

Se toacă mărunt ceapa, usturoiul şi ardeiul şi se pun în acelaşi vas cu legumele de mai sus.

Se amestecă bine smântâna cu făina integrală într-un vas mai mare.

Se toacă mărunt pătrunjelul.

Când au mai ramas 10-15 minute până să fiarbă carnea puteţi începe să puneţi la călit păstarnacul, morcovul, ţelina, ceapa, usturoiul şi ardeiul. Trebuie lăsate aproximativ 10 minute până se călesc bine.

După ce aţi terminat, puneţi legumele călite peste carne şi lăsaţi la foc mediu încă 15-20 de minute (cu capac).

După ce s-a scurs timpul, diluaţi treptat smântâna cu 200-300 ml supă, amestecând continuu. Puneţi treptat amestecul obţinut în oala cu ciorbă, amestecând continuu pentru a nu se brânzi.

Adaugaţi piper, trei sferturi din cantitatea de pătrunjel, trei-patru linguri cu zeamă de lămâie şi lăsaţi la foc mic încă 10 minute.

Adaugaţi orezul împreună cu apa din vasul în care a fiert, pătrunjelul rămas, dregeţi ciorba ardelenească de sare, zeamă de lămâie şi mai lăsaţi pe foc 2-3 minute. Puteţi adauga doar orezul, fără apa în care a fiert, însă pierdeţi din gust şi din nutrienţi.

ciorba ardeleneasca de porcCosturi
Costurile pentru şase porţii de ciorbă ardelenească de porc sunt de aproximativ 14-16 RON (preţuri 2014).

Mod de servire
Ciorba ardelenească de porc se serveşte caldă, simplă sau cu crutoane.

Print Friendly, PDF & Email