Datorită numarului mare de ingrediente, supa cremă de cartofi este o mâncare complexă din punct de vedere nutritiv. Aceasta este bogată în grăsimi bune, glucide, proteine, minerale, vitamine şi antioxidanti.

Nu vă lasaţi intimidaţi de numarul mare de ingrediente! Supa cremă de cartofi este o mâncare uşor de gătit. Urmaţi reţeta şi veţi obţine o supă cremă gustoasă şi sănătoasă.

Timp de execuţie 80 – 90 minute Complexitate medie
Valori nutritive/porţie
Calorii
 244
Glucide
     26.5 g
Proteine
   7.5 g
Lipide
  12 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Este posibil să consideraţi că numărul de porţii este prea mare pentru dumneavoastră. În acest caz puteţi reduce cu 50% cantităţile (exceptând ceapa şi prazul).

Ingrediente* pentru 16 porţii de supă cremă de cartofi
– 1.8 kilograme cartofi;
– 400 grame morcovi;
– 170 grame sfeclă roşie;
– 100 grame ceapă;
– 100 grame praz;
– o căpăţână usturoi românesc sau echivalent;
– 50 grame ţelină;
– 250 grame roşii (doua roşii decojite);
– o legătură de pătrunjel;
– 100 ml ulei de măsline;
– 130 grame caşcaval afumat;
– 400 grame smântână fermentată;
– 150 grame muşchi afumat;
– condimente;
– sare.
* greutate netă (care se introduce în vas).

Mod de preparare
Supa cremă de cartofi se prepară astfel:

Se toacă marunt ceapa şi jumatate din cantitatea de praz şi se pun într-un vas pentru mai târziu.

Legumele rămase (cartofi, morcovi, praz, roşii, ţelină, sfeclă roşie, patrunjel) se spală, curăţă, toacă (nu prea mărunt) şi se pun la fiert. Peste ele se adaugă două linguriţe de condimente şi usturoiul (nu trebuie tocat). Se lasă la fiert aproximativ 20 de minute.

În acest timp radeţi cascavalul şi tocaţi mărunt muşchiul afumat.

Dupa ce au trecut cele 20 de minute luaţi oala de pe foc şi căliţi ceapa şi prazul în alt vas. După două minute puneţi muşchiul afumat şi mai lăsaţi încă trei minute.

Puneţi treptat în blender legumele fierte (cu lichid) până când întreaga cantitate devine cremoasă (o sa aveti nevoie să umpleţi vasul aparatului de câteva ori).

Puneţi toată cantitatea înapoi în vasul în care au fiert legumele, adaugaţi amestecul din celelalt vas (ceapa călită şi muşchiul) şi lăsaţi la fiert câteva minute.

Adaugaţi smântâna şi săraţi după gust. După ce aţi potrivit mâncarea de sare şi condimente puteţi adauga caşcavalul ras. Amestecaţi până când acesta se topeşte.
supa crema de cartofiCosturi pentru 16 porţii
Costurile pentru 16 porţii de supă cremă de cartofi sunt de 23-25 RON (preţuri 2014).

Mod de servire
Se serveste caldă, simpla sau cu crutoane din pâine integrală.

Print Friendly, PDF & Email