Acidul fumaric este o substanţă ce se gaseşte în mod natural în multe fructe şi legume, însă cel prezent în alimente se obţine prin fermentarea glucidelor sau prin sinteză chimică.

În prezent acidul fumaric (E297) este produs în cantitate mare din substanţe ce se obţin din gazele de sonda şi petrol, însă datorită scumpirii materiei prime obţinerea acestuia prin fermentarea glucidelor a început să câştige teren.

acid fumaricPeste 32% din producţia mondială de acid fumaric este folosită în industria alimentară (alimente şi bauturi).

Acidul fumaric este şi un element esenţial în diverse procese metabolice şi se găseşte în mod normal în organismul uman.

E297 este folosit în industria alimentară ca acidifiant sau ca aromă, în locul altor acizi alimentari ca acidul citric.

Efectele consumului de alimente ce conţin acid fumaric (E297)
Cantitatea de acid fumaric prezentă în alimente nu este considerată a fi suficientă pentru a produce efecte grave asupra sănătăţii noastre, însă pe măsură ce numărul de alimente procesate creşte cantitatea de acid fumaric ingerată urmează acelaşi trend.

Germania a atras atenţia comisiei de evaluare a aditivilor ca E297 produce probleme grave atunci când este folosit ca şi conservant în hrana viţeilor. Acidul fumaric a afectat muşchiul cardiac şi rinichii viţeilor şi în anumite cazuri a produs chiar decesul acestora.

Efecte nefrotoxice au fost observate şi în cazul folosirii acidului fumaric pentru tratarea persoanelor ce sufera de psoriazis.

E297 este un iritant slab atunci cand intră în contact cu pielea şi mucoasele şi un iritant puternic pentru ochi.

Surse alimentare de acid fumaric (E297)
Acidul fumaric se gaseşte în cantitate mare în produse ce conţin lapte (iaurt cu fructe, lapte cu cacao, şerbet, budincă, lapte praf, unt, etc.), legume şi fructe conservate, produse din alune, mezeluri (cârnaţi, bacon), conserve din carne, sosuri, produse din soia, băuturi alcoolice (vin, cidru, bere etc.), produse de patiserie, bomboane, făină, pâine etc.

Surse:
ncbi.nlm.nih.gov
ec.europa.eu

Print Friendly, PDF & Email