E 450 este o clasă de aditivi alimentari formată din: difosfat disodic (i), difosfat trisodic (ii), difosfat tetrasodic (iii), difosfat dipotasic (iv), difosfat tetrapotasic (v), difosfat dicalcic (vi) și dihidrogenofosfat de calciu (vii).

Aceștia se mai numesc și pirofosfați sau dipolifosfați.

În alimente sunt utilizați ca emulsificatori, stabilizatori, regulatori de aciditate, agenți de creștere, sechestranți etc.

carne din conservăAcești aditivi alimentari pot fi utilizați în alimente pentru a înlocui fosfatul de aluminiu și sodiu (E541), în scopul diminuării cantității de aluminiu din alimentele procesate.

Efecte consumului de alimente ce conțin E450
Ca și trifosfații și polifosfații, difosfații sunt periculoși din cauza fosfaților în care se descompun și care se absorb mai bine decât cei care se găsesc în mod natural în alimente.

Persoanele cele mai afectate de excesul de fosfați sunt cele care suferă de afecțiuni renale și cardiovasculare. Pentru mai multe informații despre efectele lor puteți citi acest articol.

Acești aditivi sunt și o sursă suplimentară de sodiu.

Surse
E 450 se găsește în produse de patiserie și cofetărie, conserve din carne, frișcă, fructe de mare și conserve din pește, produse din soia etc.

În afara industriei alimentare difosfații sunt utilizați în pielărie, industria extractivă, pastă de dinți, apă de gură, detergenți etc.

Print Friendly, PDF & Email