Mâncare de fasole cu soia
Mâncarea de fasole cu soia este o mâncare ideală pentru vegetarieni, dar şi pentru alte categorii de persoane. Este o mâncare echilibrată, cu un conţinut scăzut de calorii, bogată în proteine, glucide de calitate şi grăsimi bune, de natură vegetală.
Mâncarea de fasole cu soia este bogată în antioxidanţi şi minerale şi lipsită de aditivi alimentari.
Timp de execuţie 55-60 minute
Complexitate medie |
|
Valori nutritive/porţie
|
|
Calorii
|
251
|
Glucide
|
21 g
|
Proteine
|
17 g
|
Lipide
|
10.8 g
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
O dieta bogată în proteine nu este recomandată persoanelor care suferă de afecţiuni renale! Totuşi, alimentele cu un conţinut ridicat de proteine pot fi consumate şi de această categorie de persoane, însă cu moderaţie.
Ingrediente pentru şase porţii
– două conserve cu fasole fără aditivi (una cu fasole roşie şi cealaltă cu fasole albă – se poate folosi şi fasole uscată, însă timpul de execuţie creşte foarte mult);
– două conserve cu roşii decojite, în suc propriu şi fără aditivi (pot fi folosite şi roşii întregi – 7 – 800 grame);
– 100 grame texturat de soia;
– o ceapă mare (150 – 200 grame);
– o legătură de pătrunjel;
– două foi de dafin;
– o jumătate de lămâie;
– şase linguri cu ulei de măsline;
Mod de preparare
Se pun la fiert 100 grame texturat de soia în doi litri de apă, împreună cu una-două linguriţe de condimente.
Se lasă aproximativ 15-20 minute după care se scot bucăţile de soia într-o strecurătoare şi se lasă să se răcească (păstraţi 200 ml din apa în care a fiert soia).
În timpul în care fierbe soia se poate toca mărunt ceapa şi pătrunjelul.
După ce s-a răcit, soia se taie în bucăţi de 1-2 centimetri şi se stoarce pentru a scoate excesul de apa.
În vasul în care va fi gătită fasolea cu soia se căleşte uşor ceapa în cele şase linguri de ulei de măsline (3-4 minute).
Peste ceapă se pun bucăţile de soia şi se amestecă timp de 3-4 minute.
Peste amestecul din vas se pun următoarele: fasolea, roşiile, 1/2 din cantitatea totală de pătrunjel, foile de dafin, 200 ml din apa în care a fiert soia.
Se lasă la fiert cinci minute după care se adaugă pătrunjelul rămas, condimentele şi se lasă la fiert încă cinci minute.
Se adaugă sucul provenit dintr-o jumătate de lămâie, se condimentează după plac şi se mai lasă 2-3 minute la fiert amestecând continuu.
Se scot foile de dafin şi se lasă la răcit.
Costuri pentru şase porţii de fasole cu soia
Costurile pentru şase porţii de fasole cu soia ajung la aproximativ 16-18 RON (preţuri 2013).
Mod de servire
Fasolea cu soia poate fi consumată caldă cât şi rece.
Cu ingredientele de la conserve m-ai facut praf. Halal mancare naturista!
Dupa cum am scris si in articol aceasta mancare se poate face si cu rosii si cu fasole uscata (diferenta este fierberea boabelor de fasole). Eu am ales sa o fac cu fasole si rosii la conserva din lipsa de timp.
Conservele respective au fost alese astfel incat sa nu contina aditivi alimentari.
Diferentele nutritive intre fasolea de la conserva si cea fiarta acasa nu sunt foarte mari, insa se poate obtine un plus de nutrienti in cazul folosirii rosiilor proaspete.