Familia salciei include multe specii de copaci și arbuști. Acestea sunt originare din Europa, Asia și America de Nord.

Cele mai cunoscute specii de salcie sunt: salcia albă (salcia europeană – salix alba), salcia neagră (salix nigra), răchita (salcie fragedă – salix fragilis), răchita roșie (salix purpurea) și salcia plângătoare (Salix babylonica).

Coaja de salcie (scoarța) este utilizată de acum 2500 de ani. Atunci se mesteca pentru a reduce febra și inflamația.

salcie

Aceasta a fost utilizată în Europa și China și pentru reducerea durerii (în special de spate, dureri de cap și osteoartrită) și pentru tratarea unor afecțiuni inflamatorii precum bursita și tendinita.

Efectele produselor din coajă de salcie / salicină
Principala substanță activă din aceasta este salicina, un compus similar acidului acetilsalicilic (aspirină).

Totuși, pe lângă salicină aceasta mai conține și alți nutrienți importanți precum flavonoizi (antioxidanți puternici).

Nu toate speciile de salcie acumulează salicină în cantități relevante din punct de vedere terapeutic. Conținutul de salicină poate varia de la 0,8% la aproximativ 13%.

De obicei, coaja de salcie comercializată în Europa conține o combinație de salcie albă, roșie și fragedă.

Studiile au arătat că suplimentele ce conțin coajă de salcie sau salicină pot calma durelile de cap și că acestea au efecte secundare gastrointestinale mai mici decât medicamente precum cele ce conțin ibuprofen sau medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene.

Un alt studiu, efectuat pe 200 de persoane, a arătat că un produs ce conținea aproximativ 240 mg salicină a diminuat semnificativ durerea în cazul persoanelor ce sufereau de dureri de spate.

Câteva studii au arătat că este eficientă și în diminuarea simptomelor în cazul persoanelor cu osteoartrită (gât, spate, genunchi și șold), însă au existat și studii care nu au găsit aceste efecte.

În ceea ce privește pierderea în greutate, suplimente ce conțin coajă de salcie, ephedra și nuci de cola au condus la o scădere modestă de greutate în cazul persoanelor supraponderale și în cazul celor obeze.

Totuși, nu este indicat să consumați astfel de suplimente pentru slăbit din cauza efectelor adverse grave ale ephedrei (aceasta a fost interzisă în SUA).

Aceste produse mai sunt recomandate și pentru crampe menstruale, febră, gripă, bursită, tendinită și cancer, însă în aceste cazuri mai sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua eficiența cojii de salcie (salicinei) în tratarea acestor afecțiuni.

Doze, administrare și forme de administrare
Aceste produse se pot găsi sub formă de capsule, tinctură, creme, ceai și coajă brută.

Atunci când se consumă coajă și ceai este dificil de determinat cantitatea de salicină absorbită și astfel acestea pot fi ineficiente sau pot conține o cantitate prea mare.

În cazul cremelor, pentru că nu se administrează oral, acestea pot fi o soluție pentru cei care suferă de diferite afecțiuni gastrice. Totuși, în anumite cazuri se pot produce iritații la nivelul pielii.

Din cauză că aspirina este asociată sindromul Reye, coaja de salcie și salicina sau alte produse ce conțin salicilați nu sunt recomandate copiilor sub 18 ani.

Efecte secundare, interacțiuni și contraindicații
În cazul adulților, este relativ sigură dacă este utilizată pentru o perioadă mai mică de 12 săptămâni. Pentru stabilirea dozelor trebuie consultat un medic specialist.

În general, efectele secundare ale consumului de coajă de salcie sau salicină sunt ușoare.

Totuși, consumul salicilaților poate produce ulcer, greață, vărsături, sângerări gastrice, inflamarea rinichilor, iritații la nivelul pielii etc.

Pentru că aceste produse conțin salicină, persoanele alergice sau sensibile la salicilați (de exemplu aspirină) trebuie să evite consumul.

De asemenea, persoanele care suferă de astm, diabet, gută, gastrită, ulcer gastric și afecțiuni renale și hepatice ar trebui să evite consumul de astfel de produse.

Dacă utilizați medicamente antiinflamatorii nesteroidiene sau anticoagulante trebuie să consultați un medic specialist înainte de a consuma aceste produse.

Pentru că poate afecta capacitatea de coagulare a sângelui trebuie încetat consumul cu cel puțin două săptămâni înainte de orice intervenție chirurgicală.

Produsele ce conțin coajă de salcie, salicină sau alți salicilați nu trebuie administrate copiilor sub 18 ani.

Aceste produse nu sunt recomandate în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează (în special în cazul celor care alăptează).

Surse
umm.edu
webmd.com
healthline.com

Print Friendly, PDF & Email