Dulceaţa de ardei iute este un aliment foarte sănătos care potenţează gustul altor mâncăruri (de exemplu carne). Aceasta conţine o cantitate mare antioxidanţi şi alţi nutrienţi. Chiar dacă are un conţinut mare de zahăr, datorită cantităţii mici consumate la fiecare masă, aceasta nu reprezintă un pericol pentru organismul sănătos.

Reţeta de mai jos este pentru o dulceaţă de ardei iute picantă dacă este consumată simplă şi uşor picantă atunci când este consumată cu alte alimente, ca sos. Aceasta poate fi făcută şi doar din ardei iute sau 50% ardei capia – 50% ardei iute etc., în funcţie de preferinţele dumneavoastră.

Nu recomandăm dulceaţa foarte iute (de exemplu cea cu 100% ardei iute) pentru că ardeiul iute, în cantitate mare, poate produce diferite afecţiuni, în special digestive. În cantitate mică este foarte sănătos. Pentru mai multe informaţii despre efectele ardeiului iute citiţi acest articol.

Datorită zahărului brut această dulceaţă are şi o aromă foarte puternică de caramel şi prune uscate afumate.

Timp de execuţie 60-70 minute Complexitate redusă
Valori nutritive/porţie
Calorii
56
Glucide
  13.5 g
Proteine
    0.2 g
Lipide
    0.1 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Ingrediente pentru 30 de porţii de dulceaţă de ardei iute
– doi-trei ardei iuţi jalapeno (aproximativ 80-90 de grame);
– 350 grame ardei capia roşu;
– 380-400 ml oţet de  mere (5 grade);
– 380-400 grame zahăr brut pudră din trestie de zahăr;
ghimbir proaspat (aproximativ 5-6 centimetri dintr-o rădăcină – 8 – 10 rondele).

Mod de preparare dulceaţă de ardei iute
Spalaţi şi tocaţi ardeiul capia (aruncaţi cotoarele şi seminţele). Puteţi să îl tăiaţi pe jumătate (pe lungime) şi apoi rondele pe lăţime.

Spalaţi ardeiul iute, tăiaţi în două, scoateţi seminţele şi vinişoarele şi tocaţi. Utilizaţi mănuşi de protecţie pentru a evita neplăcerile cauzate de ardeiul iute. Eu am utilizat jalapeno, un ardei foarte iute, însă puteţi utiliza orice tip de ardei iute găsiţi cu condiţia să creşteţi sau să reduceţi cantitatea în funcţie de cât de iute este.

Tocaţi ghimbirul şi puneţi peste ardei.

Puneţi oţetul la fiert într-un vas, adăugaţi zahărul şi amestecaţi până se topeşte bine. Lasaţi 10 – 15 minute la foc mic să se mai îngroaşe siropul (fără capac). Adăugaţi ardeiul capia, ardeiul iute şi ghimbirul. Lăsaţi pe foc aproximativ 30-40 de minute (cu capac cu orificiu pentru evacuare abur şi la foc mic) sau până când obţineţi consistenţa dorită.

Lăsaţi la răcit şi puneţi în borcane. Păstraţi la frigider.

dulceata de ardei iuteCosturi
Costurile pentru 30 de porţii de dulceaţă de ardei iute (aproximativ 3-4 borcane de 200 ml) sunt de aproximativ 9-10 RON (preţuri 2014).

Mod de servire
Se poate servi ca sos pentru friptură şi alte preparate din carne, peşte, brânză, omletă, paste, tocăniţe etc.

Print Friendly, PDF & Email