Pastrama din piept de curcan la cuptor poate fi o alternativă la mezelurile din comerț care de cele mai multe ori conțin aditivi alimenteri (în special conservanți).

Aceasta are un conținut caloric mic, conține aproape 0 grăsimi și este sățioasă. Nu în ultimul rând este și foarte gustoasă.  Este perfectă pentru sandvișuri.

Timp de execuţie 3.5 zile – Complexitate redusă
Valori nutritive/100 g
Calorii
117
Glucide
1.5 g
Proteine
22 g
Lipide
2.5 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Ingrediente pentru un kilogram pastramă din piept de curcan la cuptor
un kilogram piept de curcan;
– zeama de la o lămâie;
– 70 ml suc proaspăt de portocale (una-două portocale);
– 100 ml bere;
– 200 ml apă;
– o lingură miere;
– două lingurițe boabe de piper;
– două lingurițe boia dulce afumată;
– o linguriță boabe de muștar;
– ½ căpățână usturoi;
– 40 grame sare grunjoasă;
– ½ linguriță rozmarin;
– ½ linguriță coriandru;
– două linguri ulei de măsline.

Opțional se mai poate adăuga și piper măcinat sau boia de ardei iute.

Mod de preparare pastramă din piept de curcan la cuptor
Chiar dacă prepararea durează mai mult decât la alte mâncăruri, pastrama din piept de curcan se pregătește chiar foarte ușor.

Se curăță pieptul de curcan de cartilagii și oase (dacă este cazul). Dacă pieptul este mare (1 kg sau peste) se taie în două bucăți.

Într-un vas se amestecă toate ingredientele de mai sus (fără pieptul de curcan) astfel încât să se dizolve sarea și mierea (usturoiul se taie rondele sau se pisează).

Pentru marinare eu am utilizat o pungă tip ZipLock de trei litri, însă puteți utiliza și alte tipuri de pungi sau puteți face marinarea într-un vas cu capac.

Se pune pieptul de curcan în pungă. Se toarnă marinada și se sigilează punga.

Punga se pune într-un vas mai adânc pentru că este posibil să mai scape lichid.

Se lasă la frig undeva la 72-80 de ore. În acest timp mai agitați / întoarceți punga astfel încât pieptul de curcan să se pătrundă uniform.

După scurgerea timpului se scoate pieptul de curcan și se introduce în cuptorul preîncălzit la 220 ◦ C.

Eu l-am pus pe un grătar nu pe tavă. Sub grătar am pus un vas cu puțină apă în care să se scurgă pieptul de curcan.

După 20 de minute se întoarce pe partea cealaltă și se mai lasă aproximativ 20 de minute. Timpul petrecut la cuptor depinde de grosimea pieptului de curcan.

Ca idee pieptul introdus de mine avea o grosime de aproximativ trei degete (partea cea mai groasă). Poate puțin mai mult. Pentru a nu risca să îl uscați îl puteți încerca în zona cea mai groasă după aproximativ 30-35 minute.

Pastrama din piept de curcan la cuptor este gata.

Se scoate și se lasă la răcit.

pastramă de curcan la cuptor

O altă variantă a acestei rețete este pastrama din piept de curcan la abur.

Costuri
Costurile pentru un kilogram de pastramă din piept de curcan la cuptor sunt de aproximativ 28-30 RON (prețuri 2017).

Mod de servire
Se poate consuma în seara respectivă sau felia și introduce la frigider / se poate felia și introduce în congelator pentru a fi consumată treptat în sandvișuri, salate etc.

Print Friendly, PDF & Email