Salată de fructe
Fac salată de fructe de foarte mult timp, însă nu am postat până acum rețeta pentru că aceasta variază destul de mult, în funcție de gusturi.
Totuși, în ultima perioadă pot spune că m-am oprit la o rețetă – cea de mai jos.
Aceasta poate fi utilizată ca rețetă de bază, putând fi adăugate în ea și alte fructe (de exemplu – fructe de pădure).
Chiar dacă vor fi cârcotași care vor spune că această rețetă nu este sănătoasă, că are calorii multe, că nu se combină smântână cu nu știu ce alt ingredient din salată etc., vă pot spune că este sănătoasă și chiar și sătioasă (poate înlocui lejer o masă – de exemplu masa de seară).
În ceea ce privește caloriile, are chiar puține (82 calorii / 100 grame). Dulciurile clasice au între 400-500 calorii / 100 grame.
Această salată de fructe este plină de nutrienți, inclusiv vitamine și minerale.
Pentru o variantă și mai sănătoasă, în locul compotului de vișine și celui de ananas se pot utiliza fructe proaspete.
Timp de execuţie 20-30 minute Complexitate redusă
|
|
Valori nutritive/porție
|
|
Calorii
|
245
|
Glucide
|
41 g
|
Proteine
|
3.5 g
|
Lipide
|
7.3 g
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
Ingrediente pentru șase porții de salată de fructe
– două banane medii;
– două mere medii (în funcție de preferințe);
– două pere medii;
– două portocale medii-mari;
– ½ borcan vișine fără sâmburi (eu cumpăr de la Râureni) sau 100-150 grame vișine proaspete, coapte;
– ½ conservă compot ananas rondele sau ½ ananas proaspăt;
– 350 grame smântână 12%;
– un plic zahăr vanilat (eu folosesc bourbon de la Dr. Oetker – puteți face și în casă – vedeți să nu utilizați zahăr vanilinat);
– două linguri miere nezaharisită.
La aceste ingrediente, se pot adăuga, în funcție de sezon, și alte fructe precum fructe de pădure, căpșuni etc.
Rezultatul este o gustoasă salată de fructe de aproximativ 1.8 kg.
Mod de preparare salată de fructe
Salata de fructe este destul de ușor de realizat. Dacă avem în vedere și cantitatea mare rezultată putem considera că este una dintre cele mai eficiente rețete.
Se curăță bananele, merele, perele și portocalele și se taie după preferințe (puteți vedea și poza de mai jos).
Dacă folosiți vișine și ananas proaspăt, trebuie scoși sâmurii, respectiv curățat și tăiat ananasul.
În cazul utilizări compoturilor se taie rondelele de ananas și se adaugă vișinele. Fructele din compot trebuie să fie scurse de zeamă (nu le stoarceți – lăsați gravitația să își facă treaba).
Vedeți că este posibil ca vișinele să mai conțină sâmburi și astfel este necesară verificarea manuală pentru fiecare.
Toate fructele tăiate se pun într-un vas.
Într-un castron se adaugă smântâna, zahărul vanilat și mierea. Se amestecă bine (nu este necesar mixer) și se adaugă peste fructe.
Se amestecă bine și se lasă 30-60 minute la frigider.
Cam gata. Poftă bună!
Costuri
Costurile pentru șase porții de salată de fructe sunt de aproximativ 16-18 RON (prețuri 2017), în funcție de sezon și de produsele utilizate.