Având în vedere că piața ingredientelor asiatice crește constant și că numărul restaurantelor cu specific urmează același trend, m-am hotărât să fac o serie de articole care să prezinte, pe rand, cele mai importante bucătarii din Asia.

În acest articol mă voi concentra pe bucătăria coreeană pentru că în fiecare an înregistrează creșteri impresionante în România, în 2015 vânzările online crescând cu aproximativ 40% raportat la anul anterior.

Chiar dacă multe magazine au introdus ingrediente și produse coreene în oferta lor, acestea nu sunt mereu identice cu originalul. Majoritatea nu ar fi utilizate de un coreean în bucătăria proprie din cauza gustului care diferă mult de gustul ingredientelor și produselor obținute în țara natală. Astfel, românii gătesc de multe ori în stil coreean, dar gustul nu este cel obținut în cazul bucătăriei coreene tradiționale.

mancare coreeanaAvând în vedere cele menționate anterior, dacă doriți să achiziționați ingrediente autentice coreene, unul dintre cele mai mari magazine online din România este koreanfood.ro, acesta deținând 80% din cota de piață și o ofertă foarte diversificată.

Cât despre bucătăria coreeană, o masă tradițională bine planificată include gusturile dulce, acrișor, amărui, picant și sărat. De multe ori este posibil să conțină și o paletă foarte largă de culori și anume verde, roșu, negru, galben și alb.

Această abordare este una sănătoasă, care promovează o dietă variată cu câte puțin din toate, probabil și motivul pentru care doar o treime din adulții din Coreea sunt supraponderali față de aproximativ 70% în cazul SUA.

Printre obiceiurile care pot ajuta coreenii să își mențină greutatea și sănătatea la un nivel optim se numără și faptul că aceștia includ supele și ciorbele la fiecare masă, ceea ce înseamnă că acoperă o mare parte din masă cu o mâncare gustoasă și cu un conținut caloric redus.

În acest sens, cercetările au arătat că persoanele care consumă supe sau ciorbe frecvent, nu consumă alimente cu un conținut ridicat de calorii mai târziu.

De asemenea, tratarea cărnii mai mult ca un condiment decât ca piesa centrală a felului de mâncare ajută la reducerea aportului de grăsimi rele.

Chiar dacă bucătăria coreeană este recunoscută și pentru feluri de mâncare sofisticate cu carne de vită, aceștia nu sunt mari consumatori de carne de vită, în principal din cauza prețului ridicat al acesteia.

Pe lângă supă sau ciorbă, fiecare masă tradițională coreeană conține și foarte multe legume, în special sub forma de kimchi (legume fermentate, foarte aromate), care pe lângă faptul că sunt bogate în nutrienți și fibre, furnizează și bacterii sănătoase precum lactobacilii.

În general kimchi este făcut din varză și ridichii, însă de multe ori se adaugă și usturoi, praz, piper și ardei iute.

Totuși, după cum am zis și mai sus dar și în alte articole, ce este mult strică. Acest lucru este valabil și în cazul consumatorilor de kimchi inrăiți care au un risc foarte ridicat de cancer la stomac. Se pare că principala cauză este conținutul ridicat de sare, nitriți și nitrați.

Nu trebuie să vă speriați pentru că atunci când este consumată cu moderație este chiar un aliment anticancerigen.

Desigur, creșterea economică are impact vizibil asupra obiceiurilor alimentare și coreenii au început să se schimbe rapid spre obiceiuri alimentare nesănătoase.

Totuși, obiceiurile alimentare sănătoase sunt bine înrădăcinate în cultura coreeană și este puțin probabil ca acestea să fie uitate în condițiile în care de exemplu modul de preparare al kimchi este predat de serviciile de formare și consultanță ale statului.

Dacă acest articol a reușit să vă convingă să încercați măcar o dată mâncarea coreeană, puteți consulta această pagină unde veți găsi mai multe rețete specifice bucătăriei coreene tradiționale.

Surse
nih.gov
nih.gov

Print Friendly, PDF & Email