Vitamina D3 și insuficiența cardiacă
Insuficiența cardiacă afectează peste 20 de milioane de persoane la nivel mondial. Această afecțiune afectează persoane de toate vârstele, însă este mai frecventă la persoanele varstnice, peste 50% din persoanele cu insuficiență cardiacă având peste 75 de ani.
Cercetări recente au arătat că o doză zilnică de vitamina D3 îmbunătățeste starea muschilui cardiac în cazul persoanelor cu afecțiuni cardiace cronice. Această descoperire este rezultatul unui studiu de cinci ani, efectuat de cercetători din cadrul Universității din Leeds.
Descoperirea este foarte importantă pentru pacienții care suferă de afecțiuni cardiace. Este prima dovadă că vitamina D3 poate îmbunătăți starea pacientilor care suferă de afecțiuni cardiace (mușchi cardiac slăbit).
Vitamina D3 poate fi obținută în cantitate mare prin expunerea la soare, însă persoanele cu probleme cardiace sunt în general deficitare în vitamina D3 chiar și pe perioada verii pentru că persoanele vârstnice produc mai puțină vitamina D3 în timpul expunerii la soare. Producția de vitamina D3 este redusă și prin utilizarea cremelor solare.
Studiul a fost efectuat pe 160 de persoane din Leeds. Aceastea erau tratate pentru insuficiență cardiaca prin intermediul tratamentelor deja dovedite ca fiind eficiente.
Participanții au utilizat vitamina D3 sau placebo timp de un an. Cei care au utilizat vitamina D3 au înregistrat o îmbunătățire a funcției cardiace, această îmbunătățire nefiind observată în cazul persoanelor care au utilizat placebo.
Schimbările în funcționarea inimii au fost măsurate prin intermediul ecografiei cardiace. Cardiologii evaluează funcția cardiacă prin intermediul ecografiilor cardiace și măsoară cât sânge este pompat de inimă la fiecare bătaie. În cazul persoanelor sănătoase indicatorul utilizat pentru evaluarea funcției inimii este de 60-70%. În cazul participanților la studiu acest indicator a avut valoarea de 26%, mult mai scăzută decât în cazul persoanelor sănătoase.
În cazul celor 80 de pacienți care au consumat vitamina D3, funcția cardiacă a crescut de la 26% la 34%, iar în cazul participanților care au consumat placebo nu au fost observate schimbări.
Acest lucru înseamnă că pentru anumiți pacienți care suferă de insuficiență cardiacă administrarea de vitamina D3 poate reduce nevoia de implantare a stimulatoarelor cardiace (echipamente destul de costisitoare și care sunt implantate prin intermediul unei intervenții chirurgicale).
Un aspect important al studiului este că cercetătorii nu au utilizat un supliment pe bază de calciu pentru că acesta ar fi putut avea efecte negative asupra participanților.
Pentru mai multe informaţii despre această vitamină puteţi consulta articolul prezent aici.
Surse
leeds.ac.uk