După cum am mai scris și în acest articol, dieta vegetariană vine cu avantaje și dezavantaje, cercetările actuale arătând că nu este soluția cea mai bună pentru o viață lungă și sănătoasă.

Principalele probleme cu care se confruntă vegetarienii sunt reprezentate de obținerea dificilă a unor nutrienți din surse vegetale, necesitatea utilizării suplimentelor alimentare, costurile ridicate, cantitatea mare de nitrați, nitriți și pesticide din legume și fructe, o atenție mult mai mare la alimentele consumate pentru a reuși să își asigure toți nutrienții, absorbția redusă a unor nutrienți din surse vegetale etc.

Problemele menționate mai sus fac ca vegetarienii, deși consideră ca au o dietă sănătoasă, să nu ajungă să își procure cantitatea necesară de nutrienți. Cauza principală sunt cunostințele scăzute în ceea ce privește conținutul de nutrienți al alimentelor și cantitatea scăzută sau lipsa  unor nutrienți precum vitamina B12, K2 și calciu din sursele vegetale.

dieta vegetarianaÎn plus, un studiu recent efectuat de cercetătorii Universității Cornell a găsit dovezi care arată că dieta vegetariană produce o mutație genetică ce crește riscul de afecțiuni cardiovasculare și cancer de colon.

Riscul crește în momentul în care persoanele ce urmează o dietă vegetariană nu reușesc să aibă echilibrul optim între acizii grași omega 6 și omega 3. Despre acest echilibru am mai scris și aici.

Această mutație a fost observată de cercetători într-o comunitate de vegetarieni din Pune, India și s-a constatat că prezența ei este mult mai mare în această comunitate decât în comunitățile care consumă frecvent carne.

Mutația se manifestă prin inserarea sau ștergerea unei secvențe de ADN de care depinde activitatea a două gene. Aceste gene sunt esențiale pentru sinteza acizilor grasi polinesaturați cu catenă lungă.

Inserarea secvenței de ADN este mult mai des întâlnită în cazul populațiilor care consumă în general doar produse de origine vegetală și în cele care au acces limitat la surse de acizi grași polinesaturați, în special pește.

Ștergerea secvenței respective a fost întâlnită în cazul populațiilor cu o dietă bogată în produse marine (Inuiți).

Această mutație (inserarea secvenței de ADN) a fost dobândită în urmă cu câteva generații și a fost transmisă din generație în generație. Astfel, vegetarienii care nu au această mutație favorizează apariția ei la generațiile urmatoare.

Informațiile obținute de cercetători în cadrul acestui studiu vor fi utilizate în studii viitoare pentru a analiza și mai bine relația dintre alimente și diferite afecțiuni și pentru a înțelege influența alimentelor asupra genomului uman.

Surse
eurekalert.org

Print Friendly, PDF & Email