Batoane energizante cu fructe uscate și semințe
Batoanele energizante pot fi utilizate ca desert, dar și în timpul meselor, în special la micul dejun. Acestea sunt bogate în minerale, vitamine, proteine, fibre, grăsimi sănătoase și mulți alți compuși sănătoși. Nu conțin aditivi alimentari.
Se pregătesc foarte ușor și pot fi utilizate cu succes în alimentația copiilor. Rezistă cel puțin o săptămână în frigider.
Timp de execuţie 45-60 minute Complexitate redusă
|
|
Valori nutritive/porție
|
|
Calorii
|
205
|
Glucide
|
25,1 g
|
Proteine
|
5,3 g
|
Lipide
|
9,2 g
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
Ingrediente pentru 16 porții de batoane energizante
– 200 grame caise deshidratate;
– 100 grame merișoare deshidratate;
– 90 grame stafide;
– 20 grame nucă de cocos rasă;
– 125 grame semințe crude de dovleac (miez);
– 125 grame semințe crude de floarea soarelui (miez);
– 90 grame fulgi fini de ovăz;
– 85 grame miere;
– 60 ml apă;
– sare.
Să vă uitați atent la ingredientele conținute de fructele uscate pentru că unele au aditivi alimentari sau zahăr adăugat. Eu am găsit fructe uscate și semințe ok la Auchan, la raionul de vrac.
Mod de preparare
Batoanele energizante cu fructe uscate și semințe se prepară foarte ușor. În afară de un blender și un cântar de bucătărie nu aveți nevoie de alte instrumente speciale.
În vasul blenderului se adaugă caisele deshidratate, mierea și apa și se dau la blender până se formează o pastă omogenă.
Se pun celelalte ingrediente în alt vas.
Peste ele se adaugă pasta din blender și se amestecă foarte bine.
Tot amestecul se pune într-o tavă de 20X20 în care a fost deja pusă hârtie de copt.
Se presează amestecul din tavă foarte bine pentru a preveni dezintegrarea batoanelor după ce vor fi gata. Se poate presa cu o bucată de hârtie de copt.
Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 ◦C și se lasă aproximativ 30 de minute.
Se scoate tava cu batoane energizante și se lasă la răcit.
Se porționează cu un cuțit ascuțit si se introduce la frigider într-un recipient etanș.
Pentru a mai elimina din excesul de umiditate se pot introduce la cuptor pentru 10 minute semințele de dovleac și floarea soarelui înainte de a fi puse în amestec.
La mine s-au zdrobit puțin pe margine la tăiere, însă am preferat să le las mai puțin la cuptor pentru a nu le arde.
Costuri
Costurile pentru 16 porții de batoane energizante sunt aproximativ 25-30 RON (prețuri 2017).
Mod de servire
Batoanele energizante cu fructe uscate și semințe se pot servi simple sau cu un pahar de lapte dulce. Sunt perfecte pentru micul dejun.