Tocăniţă de inimi şi pipote

0

Tocăniţa de inimi şi pipote este o mâncare sănătoasă cu un conţinut ridicat de nutrienţi, în special proteine, vitamine şi minerale. Această mâncare conţine şi o cantitate importantă de acizi graşi nesaturaţi şi antioxidanţi.

Organele conţin şi o cantitate ridicată de colesterol şi grăsimi saturate. Cantitatea de colesterol dintr-o portie de tocăniţă de inimi şi pipote este aproximativ egală cu cea prezentă într-un ou de găină.

Timp de execuţie 120 – 140 minute Complexitate medie
Valori nutritive/porţie
Calorii
425
Glucide
  16.5 g
Proteine
  24.5 g
Lipide
  29 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Pentru că s-a folosit un amestec de organe ce conţine pipote şi inimi în raport de 3:1, cantitatea de grăsimi provenită din aceste surse este foarte mică (aproximativ 3.5 g per porţie), restul grăsimilor fiind de origine vegetală.

Ingrediente pentru patru porţii*
- 500 grame inimi şi pipote;
- 650 grame roşii (5-6 roşii medii);
- 180 grame ardei gras (un ardei mediu);
- 280 grame ceapă (4 cepe medii);
- 100 ml ulei de măsline;
- 200 ml apă;
- ½ legatură pătrunjel;
- două căpăţâni de usturoi românesc;
- condimente făcute în casă;
- două foi de dafin;
- piper;
- sare.
* cantitate netă (pusă efectiv în mâncare)

Mod de preparare
Deşi sunt folosite multe ingrediente, tocăniţa de pipote şi inimi este uşor de făcut, însă necesită mai mult timp decât alte mâncăruri.

Cea mai importantă etapă este fierberea organelor de pui. În acest sens spălaţi şi puneţi pipotele şi inimile în apă împreună cu două linguriţe de condimente făcute în casă şi lăsaţi să fiarbă la foc mediu pentru o oră şi jumătate.

În acest timp puteţi pregăti celelalte ingrediente astfel:
- tocaţi mărunt ceapa, usturoiul şi pătrunjelul;
- îndepărtaţi coaja roşiilor şi tăiaţi-le în patru;
- tocaţi ardeiul (nu foarte marunt).

După ce s-au fiert inimile şi pipotele scurgeţi apa din vas şi tocaţi organele în funcţie de preferinţe.

Puneţi în vasul în care veţi găti 100 ml ulei de măsline şi căliţi ceapa, usturoiul şi ardeiul timp de cinci minute. După ce s-au scurs cele cinci minute puteţi adauga pipotele şi inimile. Mai lăsaţi încă 5 minute.

Puneţi roşiile în blender împreună cu pătrunjelul şi lăsaţi până se marunţesc bine, apoi puneţi peste pipote şi inimi, adăugaţi 200 ml apă, două linguriţe de condimente, două foi de dafin şi o jumătate de linguriţă de piper şi lasaţi la fiert încă 20-25 de minute (foc mediu). Adăugaţi sare după gust şi scoateţi foile de dafin.

tocanita inimi pipote

Valorile nutritive din tabel nu includ mămăliga.

Costuri pentru patru porţii
În funcţie de anotimp şi de produsele folosite, costurile pentru patru porţii de tocăniţă de pipote şi inimi variază între 14 şi 18 RON (preţuri 2014).

Mod de servire
Tocaniţa de inimi şi pipote se serveşte caldă, simplă sau cu mamaligă şi ou.

Print Friendly
advert

Niciun comentariu

Spune-ți părerea


patru + = 5

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.

and last modified on April 23rd, 2014 at 23:21,