Conopidă întreagă la cuptor
Nu mai știam ce să gatesc și m-am gândit să încerc altceva. Astfel, a rezultat această rețetă. Mie imi place foarte mult conopida murată. Nu pot spune același lucru și despre cea fiartă. Spre deosebire de cea fiartă aceasta miroase mult mai puțin atunci când o gătiți și nu este nevoie să lăsați ferestrele deschise două zile ca să iasă mirosul. Pot zice că a ieșit ok.
Nu vă uitați că are multe grasimi pentru că peste 50% sunt de la uleiul de măsline și după cum am tot zis în alte articole grăsimile saturate nu mai sunt considerate dăunătoare dacă sunt consumate cu moderație. Atenție la cele trans.
|
Timp de execuţie 140 minute Complexitate redusă
|
|
|
Valori nutritive/porţie
|
|
|
Calorii
|
235
|
|
Glucide
|
13 g
|
|
Proteine
|
12 g
|
|
Lipide
|
15 g
|
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
|
Ingrediente pentru trei porții de conopidă la cuptor
– 700 grame conopidă (cantitate netă);
– 100 grame cașcaval afumat / parmezan;
– trei linguri zeamă de lămâie;
– trei linguri ulei de măsline;
– trei căței de usturoi;
– aproximativ două lingurițe sare;
– piper (după gust).
Mod de preparare conopidă întreagă la cuptor
Se curăță conopida de frunze, se taie cotorul, se spală și se scurge (conopida întreagă).
Se face un sos din zeamă de lămâie, ulei de masline, cațeii de usturoi zdrobiți, sare și piper.
Se încălzește cuptorul la 200 ◦ C.
Se pune sosul peste conopidă. Eu am ținut conopida în mână și am utilizat o lingură. Să fiți atenți ca sosul să fie pus uniform, peste întreaga suprafață a conopidei.
Se introduce la cuptor, într-un vas yena, cu capac, pentru aproximativ 35-40 minute.
Se ia capacul și se lasă la cuptor aproximativ 80 de minute la 180 ◦ C (până se brunifică). Vedeți să nu o ardeți.
Se rade cașcavalul sau parmezanul și se presară peste conopidă. Încercați să o acoperiți complet. Pentru că este fierbinte (conopida) cașcavalul ras va adera foarte ușor la suprafața acesteia.
Se introduce la cuptor și se mai lasă 5-10 minute fără capac.
Se scoate din vas pentru a nu trage uleiul rămas pe fundul vasului și se servește.
Caloriile din tabelul de mai sus nu cuprind smântâna și murăturile.
Costuri
Costurile pentru trei porții de conopidă întreagă la cuptor sunt de aproximativ 10-15 RON, în funcție de sezon (prețuri 2016).
Mod de servire
Se servește caldă, cu smântână și murături lângă.

