Obţinerea unui ceai bun nu se rezumă doar la metoda prin care este preparat ci şi la calitatea plantelor utilizate. Ultimul aspect este chiar cel mai important din cele două.

Conform analizelor recente, tipul de ceai consumat face diferenţa atunci când este vorba de cantitatea de antioxidanţi şi din această cauză vă sugerăm ca pentru obţinerea unui ceai bun să utilizaţi plante de calitate, proaspete, să evitaţi folosirea plantelor ambalate în plicuri independente si să utilizaţi plantele vrac. O comparaţie între ceaiurile vrac şi cele în plicuri puteţi vedea aici.

cel mai bun ceaiUn alt aspect al utilizării ceaiurilor vrac nu ţine de gustul sau de proprietăţile ceaiului ci de protejarea mediului. De exemplu, în Marea Britanie se consumă anual 55 de miliarde de plicuri de ceai ceea ce generează aproximativ 370.000 de tone de deşeuri.

Dar întrebarea ar trebui să fie, de ce avem nevoie de plicuri dacă ceaiul făcut din plante vrac este mai bun?

De asemenea, din plantele vrac puteţi face ceai de mai multe ori, ceea ce duce la protejarea mediului, dar şi la economisirea banilor.

În China se consideră că după a doua sau a treia fierbere rezultă ceaiul cel mai bun. În acest mod, de fiecare dată cand veţi fierbe plantele, ceaiul va avea un gust uşor diferit faţă de cel anterior. Pentru a folosi această tehnică trebuie ca după fiecare fierbere să scurgeţi bine lichidul rămas în vasul în care se află plantele.

Având în vedere cele menţionate anterior ne-am gandit să vă furnizăm şi câteva informaţii referitoare la modul de preparare al ceaiurilor din frunze sau bucăţi de plante.

Mod de preparare ceai din frunze sau bucăţi de plante

– fierbeţi apa;

– preîncălziţi ceaşca pentru a evita răcirea prea rapidă a apei. Acest lucru poate fi făcut prin turnarea unei cantităţi mici de apă fierbinte în ea după care se acoperă ceaşca şi se lasă până devine caldă. Se aruncă apa. Va recomandăm vase de ceramică sau porţelan.

– puneţi ceaiul (plantele) într-o sită adâncă sau direct în ceaşcă; incercaţi cu o linguriţă cu vârf pentru fiecare ceaşca de ceai sau utilizaţi instrucţiunile producătorului.

– adăugaţi apa fierbinte peste plante.

Temperatura apei trebuie adaptată la tipul de ceai utilizat:

– ceai alb sau verde 75-85 °C (după ce apa a fiert se ia de pe foc o jumătate de minut pentru ceaiul alb şi un minut pentru ceaiul verde după care se toarnă peste plante).

– ceai oolong 85-98 °C;

ceai negru si Pu’erh 100 °C.

– acoperiţi vasul şi lăsaţi în funcţie de instrucţiunile de pe ambalaj. Dacă nu există instrucţiuni puteţi utiliza valorile orientative de mai jos:

– ceai verde 4-7 minute;

– ceai negru 3-5 minute;

– ceai oolong 2-3 minute.

– scoateţi strecurătoarea din ceaşcă;

– adăugaţi lapte sau orice altceva consideraţi;

– savuraţi ceaiul în linişte.

Ceaiul alb şi cel verde nu prea merg cu lapte, însă ceaiul negru merge cu orice. Totul depinde de gusturile dumneavoastră.

O alta parte bună a ceaiurilor din frunze este că sunt gustoase atât cu lapte cât şi fără.

Laptele îl puteti adauga atât înainte de ceai cât şi după.

Print Friendly, PDF & Email