Îngheţată de fructe de pădure şi căpşuni
Fructele de pădure şi mierea fac din aceasta îngheţată un desert foarte sănătos şi cu un conţinut scăzut de calorii.
Îngheţata cu fructe de pădure şi căpşuni conţine o cantitate mare de antioxidanţi (vitamina C, antociani, vitamina E), dar şi cantităţi importante de fier, calciu şi zinc.
Se prepară foarte uşor, costurile pentru opt porţii sunt reduse şi nu conţine aditivi alimentari.
Timp de execuţie 10 minute Complexitate redusă
|
|
Valori nutritive/porţie
|
|
Calorii
|
105
|
Glucide
|
16 g
|
Proteine
|
3.5 g
|
Lipide
|
3 g
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
Din punct de vedere al conţinutului de vitamine şi minerale, cătina este ingredientul principal al acestei îngheţate şi nu trebuie eliminată, chiar dacă uneori poate avea o aromă prea puternică.
Pentru a avea fructe disponibile şi în timpul iernii este recomandat să le achiziţionaţi proaspete şi apoi să le congelaţi în pungi de 100 – 200 grame. În acest mod puteţi achiziţiona fructe de pădure care chiar sunt de pădure şi nu de cultură.
Uneori fructele deja congelate pot conţine diferiţi aditivi alimentari (coloranţi, conservanţi, arome, îndulcitori) şi de aceea este indicat să folosiţi fructe congelate de dumneavoastră.
Ingrediente pentru opt porţii
– 100 grame afine;
– 50 grame zmeură;
– 25 grame cătină;
– 50 grame căpşuni;
– 500 ml lapte dulce integral;
– un ou;
– 100 grame miere;
– un plic zahăr vanilat (10 grame).
Mod de preparare
Îngheţata cu fructe de pădure şi capşuni este foarte uşor de preparat, aceasta fiind gata în aproximativ 10 minute.
Fructele se cântăresc şi se pun în blender. Peste ele se toarnă laptele integral, se lasă în blender până când se obţine mărunţirea fină a fructelor.
Fructele folosite pot fi proaspete sau congelate (preferabil congelate pentru a reduce numărul fulgilor de gheaţă – puteţi folosi fructe proaspete pe care le introduceţi în congelator).
În a doua etapă se pune peste amestec un ou crud, zahărul vanilat şi mierea şi se omogenizează pentru 1 – 2 minute.
Se pune în vase cu capac şi se introduce în congelator pentru câteva ore (minim 4).
Opţional: pentru a împiedica formarea cristalelor de gheaţă puteţi omogeniza intens, din 30 în 30 de minute, amestecul deja introdus la congelator.
Costuri pentru opt porţii
Costurile pentru opt porţii de îngheţată cu fructe de padure şi căpşuni sunt de 8 – 10 RON (preţuri 2013).
Mod de servire
Se scoate de la congelator cu 10 minute înainte de a fi servită.
Ma bucur foarte mult ca am gasit reteta aceasta. De mult timp am pofta de o inghetata si din cauza continutului caloric nu-mi permit sa iau una din comert :).