Cât de sănătoasă este coaja de citrice (portocale, lămâi, mandarine etc.)?

2

Pentru a începe articolul pe un ton pozitiv vă pot spune că aceasta este foarte sănătoasă.

Ştiu ca nu există foarte multe persoane care să consume coajă de citrice “pe pâine”, însă datorită substanţelor benefice conţinute, coaja de citrice va intra treptat în bucătăria noastră. Există şi persoane care o utilizează destul de des pentru a prepara ceaiuri sau ca aromă în diferite mâncăruri.

Astfel, am considerat că este necesar să fac un scurt articol care să prezinte efectele benefice ale cojilor de citrice şi modul în care putem evita efectele negative, destul de puternice.

Citrice si coaja de citriceEfecte benefice
Coaja de citrice (portocale, lămâi, mandarine etc.) conţine foarte mulţi nutrienţi precum vitamina C, riboflavină, tiamină, niacină, folat, vitaminele B5, B6 şi A, fier, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, cupru şi seleniu. Aceasta conţine şi o cantitate mare de antioxidanţi precum hesperidina.

Consumul de citrice şi coajă de citrice are efecte benefice în special asupra sistemului cardiovascular, protejează organele şi ţesuturile de radicalii liberi, poate influenţa pozitiv glicemia, colesterolul şi trigliceridele etc.

Efectele pozitive sunt multiple, însă nu trebuie să exageraţi cu consumul citricelor şi al cojilor. Încercaţi să diversificaţi şi să consumaţi cât mai multe tipuri de fructe.

Efecte negative
În ceea ce priveşte pulpa de citrice efectele sale benefice depăşesc sau măcar egalează efectele negative chiar dacă fructele sunt cultivate în mod convenţional şi nu ecologic. Acest lucru nu înseamnă ca vă sfătuiesc să consumaţi citrice obţinute în mod convenţional (cu ajutorul substanţelor chimice). Citricele cultivate ecologic sunt mult mai sănătoase şi cultivarea lor are şi un impact mai redus asupra mediului. Astfel, dacă puteţi încercaţi să consumaţi varianta ecologică.

În ceea ce priveşte coaja recomandarea mea este să NU o utilizaţi dacă nu provine de la citrice ecologice. Voi explica mai jos de ce. Această recomandare se aplică doar în cazul persoanelor care utilizează o cantitate mare de coajă de citrice (pentru a face sucuri, ceaiuri, suplimente etc.) nu şi persoanelor care din când în când mai aruncă în mâncare două trei bucăţele de coajă de portocale.

Motivul pentru care nu ar trebui să consumaţi coajă de citrice cultivate în sistem convenţional este că aceasta este plină de pesticide şi alte substanţe dăunătoare. Autorităţile din SUA şi UK au testat citricele prezente pe piaţă (crescute convenţional) şi au descoperit că toate conţineau pesticide.

Multe din substanţele găsite sunt încadrate în categoria substanţelor periculoase. Acestea cresc riscul de cancer, afecteaza organele interne, produc dereglări hormonale, afecteaza sistemul nervos etc.

În UK peste 50% din substanţele găsite în citrice sunt interzise în această ţară, iar peste 30% depăşeau dozele maxime impuse de UK sau de UE.

Cele mai periculoase pesticide găsite în citrice au fost: imazalil, carbofuran, methidathion, fenthion, diazinon si dimethoate.

În toate probele au fost găsite în total 12 pesticide din care 6 cancerigene şi şase care produc dereglări hormonale. A existat şi o probă în care au fost găsite nu mai puţin de 7 pesticide diferite.

O analiză similară a fost efectuată şi în România de MADR (Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale) în anul 2011. Din această analiză se poate observa foarte uşor că aproape toate citricele (în acest caz au fost analizate lămâi, portocale şi grapefruit) conţineau pesticide. Un sumar al acelei analize îl puteţi găsi aici.

Partea bună, dacă putem spune aşa, este că majoritatea substanţelor dăunătoare se concentrează în coajă şi astfel consumul fructului devine relativ sigur.

Consider că cele scrise mai sus reprezintă un motiv suficient de bun pentru a renunţa la consumul de coajă de citrice care nu sunt cultivate în sistem ecologic. Dacă totuşi consideraţi că nu este suficient, încercaţi măcar să consumaţi doar dumneavoastră coajă de citrice crescute în sistem convenţional şi să nu recomandaţi altor persoane sau să administraţi copiilor.

Nu contează ţara din care provin citricele aşa că nu are sens să consumaţi doar coajă de citrice provenite dintr-o anumită ţară doar pentru că aveţi impresia că nu sunt stropite. Soluţia este să renunţaţi complet la utilizarea cojilor de citrice cultivate în mod convenţional şi să utilizaţi coajă de citrice cultivate în sistem ecologic.

O altă problemă a consumului de coji de citrice (nu contează cum au fost crescute) este faptul că se digeră greu. Astfel, este indicat să le radeţi mărunt şi să nu utilizaţi în mâncare bucăţi mari.

Print Friendly
advert

2 Comentarii

  1. Raspunde Dan 10/12/2016

    Ok, si de unde stim noi, cumparatorii, care fructe sunt crescute conventional si care sunt crescute ecologic? Eu nu cred ca putem face diferenta la raftul magazinului.

    • Raspunde cesamancam.ro 14/12/2016

      Produsele ecologice se supun unei legislații europene și naționale specifice și sunt semnalizate la raft sau pe ambalaj printr-un logo distinct. Acestea au certificat de produs ecologic. Pot fi observate foarte ușor.

Spune-ți părerea


− trei = 0

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.