Guma de mestecat a devenit un element nelipsit din poșete și buzunare și de aceea ne-am gândit să vă prezentăm ingredientele gumelor de mestecat și pericolele la care vă expuneți atunci când o consumați.

Nu știu câte persoane au citit lista de ingrediente de pe pachetele de gumă de mestecat, dar sunt convins că dintre cei care au citit-o peste 70-80% la sută nu au înțeles nimic.

După cum veți vedea în continuare gumele de mestecat sunt cele mai toxice “alimente”, iar dumneavoastră vă expuneți zilnic, în mod voluntar, organismul la atacul substanțelor prezente în acestea.

guma de mestecat daunatoare
Îndulcitori
În funcție de firma producătoare sau de tipul de gumă de mestecat, acesta poate conține între 1 și 6 îndulcitori. Cei mai cunoscuți sunt sorbitolul și aspartamul. Mai există și malitol, manitol, acesulfam, xilitol etc.

Câteva dintre efectele sorbitolului și aspartamului asupra organismului sunt: slăbirea sistemului imunitar, hipotensiune, afecțiuni cardiovasculare, retinopatie, cataractă, dureri abdominale, flatulență, balonare, dureri de cap, spasme musculare, depresie, probleme de vedere etc.

Trebuie să vă gândiți că în foarte multe gume se folosesc mai mulți îndulcitori, fiecare venind cu “doza” lui de efecte nedorite.

Arome naturale și artificiale
De obicei aromele naturale sunt mai mult arome artificiale dacă ținem cont că acestea trec prin foarte multe etape până ajung în produsul final. Să nu va imaginați că atunci când este produsă o gumă de mestecat cu aromă “naturală” de pepene sau capșuni vine cineva și aruncă acolo un kilogram de capșuni sau câteva felii de pepene.

Aromele naturale sunt substanțe extrase din diverse materii prime de origine animală sau vegetală și au fost procesate cu ajutorul unor substanțe mai mult sau mai puțin naturale. În cazul extragerii aromelor prin intermediul unor substanțe artificiale, o mică parte din acestea rămâne în extras. Este aproape imposibil să produci o substanță ce este 100% pură.

Despre aromele artificiale nici nu cred ca mai are rost să vă povestesc. Un lucru amuzant este faptul că producătorii de arome artificiale susțin că acestea sunt la fel cu cele naturale sau chiar mai bune.

Nu cred acest lucru și consider că cele “naturale” sunt puțin mai spre natural decât cele artificiale și că afirmațiile de mai sus reprezintă doar lupta între producătorii celor două tipuri de arome sau între procesatorii ce le folosesc în produsele lor.

Coloranți artificiali și naturali
În cazul coloranților se aplică cele spuse despre aromele “naturale” și chiar dacă există coloranți din morcovi, sfecla roșie etc., aceștia nu prea mai au legatură cu alimentul din care au fost extrași.

Sunt multe studii ce arată că aceștia nu au efecte adverse “grave”. Putem trage concluzia ca aceștia au efecte adverse, doar că mai ușoare, ca diaree, balonare, dureri de cap etc. Coloranții alimentari naturali pot fi obținuti chiar și din gândaci. Mai multe despre acest aspect puteți citi aici.

Cei mai folosiți coloranți în gumele de mestecat sunt: oxidul de titan, roșu 40, tartrazina și curcumina.

Colorantii artificiali pot fi cancerigeni si pot produce multe alte afecțiuni. În cazul copiilor, aceștia pot produce sindromul de hiperactivitate și deficiență de concentrare.

Gumele de mestecat mai conțin:
– bază de gumă – un amestec de cauciuc, rașină și elastomeri ce conșine și acetat de vinil, substanță posibil cancerigenă.

– uleiuri parțial hidrogenate – pline de grăsimi trans și similare uleiurilor parțial hidrogenate din margarină.

glicerol – provoacă dureri de cap, amețeală, balonare, greață și diaree.

– BHA – cancerigen pentru animale.

– agenți de îngroșare și glazurare – gumă de caruba, gumă arabică, gumă guar, gumă Xantan. Acestea sunt substanțe produse cu ajutorul microorganismelor sau prin sinteză chimică și pot produce diaree, balonare, alergii etc.

acid citric – aditiv alimentar ce produce iritarea mucoaselor și distruge smalțul dentar.

Alte efecte ale gumei de mestecat
Atunci când mestecați gumă, organismul, crezând că este ora mesei secretă inutil salivă și enzime și astfel puteți avea probleme digestive grave.

Gumă de mestecat poate să distrugă aparatele dentare, smalțul dinților și plombele.

Din cauza consumului frecvent de gumă de mestecat mușchii implicați în masticație obosesc producând dureri de cap. În acest mod se uzează inutil articulațile mandibulei, ceea ce poate produce dureri pe perioade îndelungate.

Concluzii
Guma de mestecat este un “aliment” aproape 100% artificial, iar ingredientele nu au nicio valoare pentru organism. Ingredientele prezentate mai sus au efecte grave asupra sănătății și nu trebuie să vă lăsați păcaliți de reclamele în care guma de mestecat este prezentată ca fiind salvatorul dumneavoastră.

Guma de mestecat are și câteva efecte benefice, dar acestea nu pot fi comparate cu efectele negative. Pe www se gasesc diverse “studii” care arată că guma de mestecat este un aliment miraculos și că nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Conform acestor “studii” guma de mestecat crește inteligența, puterea de concentrare, vă ajută să slăbiți, albește dinții, regenerează smalțul etc. În cadrul acestor “studii” nu se prezintă însă și costurile efectelor “benefice”.

Cine credeți că a platit pentru aceste studii?

Vă las pe dumneavoastră să răspundeți la această întrebare și tot ce doresc să vă mai spun este că puteți înlocui guma de mestecat cu o picătură de ulei de mentă bio (alimentar) și că guma de mestecat nu trebuie consumată de copii și de femeile însărcinate sau care alaptează.

Print Friendly, PDF & Email